Situace v Řecku výrazně hýbe trhy. Hrozí další problémy

Asijské akcie a další riziková aktiva po ránu ztrácejí. Takzvané bezpečné přístavy, jako je japonský jen, rostou. Rizikové přirážky u dluhopisů se zvyšují. Pondělní rozhodnutí řeckého premiéra Papandreua uspořádat referendum o tom, zda jeho země přijme zahraniční pomoc a s ní spojené podmínky tak i nadále hýbou trhy. Plebiscit má být podle řeckého ministra vnitra v prosinci. To všechno nadlouho dopředu vytváří nebezpečně výbušný koktejl.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Situace na burze

Situace na burze | Foto: Koji Sasahara | Zdroj: ČTK

„Evropané, respektive Řekové, znovu nadělali spoustu problémů. V nejbližším výhledu zde přesto vidím několik událostí, které by mohly trhy alespoň krátkodobě stabilizovat, či přinést korekci. Jedná se o jednání ECB, pokud by ECB změnila svůj postoj a přislíbila větší účast na záchraně eurozóny, případně dokonce svojí účast na příspěvcích do záchranného fondu. Důležité je také jednání G20, kde je možnost, že se do pomoci eurozóně zapojí i velké rozvíjející se země skrze příspěvky do MMF,“ říká analytik společnosti Patria Tomáš Vlk.

Přehrát

00:00 / 00:00

O aktuálním vývoji na trhu mluvil na Rádiu Česko analytik společnosti Patria Tomáš Vlk

„Rozhodnutí Číny a dalších velkých zemí zapojit se do záchrany eurozóny na tom, jaký bude postoj ECB, až tolik nezáleží. Celkově ta pravděpodobnost, že tyto země Evropě nějak pomohou není příliš velká. Z velkých mimoevropských zemí je sice slyšet verbální podpora, příslib finanční pomoci je ale něco jiného,“ pokračuje analytik.

Problémy v Itálii

Trh si nyní od Itálie žádá nejvyšší rizikové prémie v historii eurozóny. Italská ekonomika je přitom mnohem zdravější než řecká nebo portugalská. Země si proto zvládne za vysoký úrok půjčovat delší dobu než tyto země. Podle analytiků je ale velmi vážná skutečnost, že výnosy z dluhopisů neklesly ani poté, co je začala nakupovat Evropská centrální banka.

ECB včera na italském trhu prakticky bez úspěchu utratila kolem pěti miliard eur. V minulosti přitom nákupy banky vždy pomohly.

„Bohužel se obávám, že dlouhodobě to na této úrovni výnosů nepůjde. Pokud by šlo o nějaký krátkodobý výkyv směrem vzhůru a ty výnosy by opět padly, nebyl by to až tak vážný problém. Ale na obzoru není nic, co by ty výnosy poslalo nějakým podstatným způsobem zpátky dolů. Takže uvažovat o tom, že Itálie požádá o pomoc a jestli na to eurozóna bude mít, je na místě. Znamená to samozřejmě vážný problém na obzoru,“ uvádí Tomáš Vlk a dodává:

„Nákaza na finančních trzích postupuje dál. Je znát, že se pod tlak finančních trhů dostávají i další země. Relativně brzy mohou mít problémy Belgie a Francie. Problémy v poslední době doléhají i na Německo. Ne skrze to, že by měla v nepořádku své veřejné finance, ale skrze to, že výdaje na sanaci jiných zemí jsou skutečně velké.“

Roman Chlupatý, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme