Situací Portugalska se bude zabývat i bruselský summit EU

Ekonomická situace Portugalska se zřejmě stane jedním z hlavních témat dnešní a zítřejší schůzky evropských lídrů v Bruselu. Tamní ekonomickou krizi ještě víc prohloubila současná krize politická. Premiér José Sokrates včera večer rezignoval poté, co parlament odmítl jeho úsporný rozpočet.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Portugalský premiér José Sócrates má problémy s prosazením škrtů, jeho vládě hrozí pád

Portugalský premiér José Sócrates má problémy s prosazením škrtů, jeho vládě hrozí pád | Zdroj: Reuters

Země Evropské Unie teď na Portugalce tvrdě tlačí, aby o požádali o finanční pomoc. Mezi evropskými lídry převládá přesvědčení, že je situace Portugalska neudržitelná.

Přehrát

00:00 / 00:00

Summit v Bruselu sleduje i zvláštní zpravodaj Radiožurnálu Ondřej Houska

Podle informací Radiožurnálu je tlak velmi tvrdý. Unie se prý musí poučit z řecké krize, kterou nechala eskalovat řadu měsíců, až nakonec zřejmě musela Řekům půjčit mnohem víc, než kdyby se situace řešila hned na začátku.

Podle zvláštního zpravodaje Radiožurnálu Ondřeje Housky je nepravděpodobné, že by Portugalsko o mezinárodní pomoc požádalo už dnes. Vláda v demisi k tomu zřejmě ani nemá mandát.

„Na druhou stranu Portugalsko nemá moc času a nejpozději v dubnu k tomu asi bude přinuceno, protože si bude muset na trzích půjčit čtyři a půl miliardy eur a úroky, které bude muset zaplatit, pro něj budou neudržitelné,“ myslí si Houska.

Nedůsledné reformy

Podle Ekonoma Lisabonské univerzity Pedra Lainse leží důvody hluboké krize především v tom, že desetimilionové Portugalsko se příliš rychle odhalilo velké globální konkurenci.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci Portugalska přiblížil redaktor David Koubek

"S nástupem Číny ztratily portugalské výrobky na mezinárodních trzích konkurenceschopnost. Jde mimo jiné o textilní průmysl. Nová odvětví se přitom rozvíjela pomalu. Je pravda, že zčásti i proto, že portugalské hospodářství není dost flexibilní."

Sócratesova vláda se snažila dělat reformy, nebyla ale důsledná. I ona podlehla politikaření, ze kterého teď premiér obviňuje opozici. Uprostřed krize, před volbami v roce 2009 například Sócrates zvýšil platy státním zaměstnancům. Pak už se rozpočtový deficit i státní dluh jen prohluboval.

"Každý rok je třeba půjčovat si v zahraničí částku odpovídající desetině HDP," uvádí ekonom Pedro Lains. Úroky, za které si vláda musí půjčovat, jsou přitom už téměř neúnosné, ať vláda utahovala opasek, jak chtěla.

Šetřit bude každá vláda

Teď čekají Portugalsko předčasné volby. Do té doby už nikdo další úspory neprosadí. Svou socialistickou stranu do voleb povede i odstupující premiér Sócrates. Ve svém večerním projevu varoval, že žádná z budoucích vlád se občanům nezavděčí.

"Zahraniční finanční pomoc bude mít velmi negativní důsledky. Jak pro občany a rodiny, tak pro firmy. Stačí se podívat na státy jako je Řecko a Irsko, které zavedly daleko tvrdší opatření.“

Jediné, na co se bude moci budoucí vláda vymluvit, je to, že bolestivé kroky budou zčásti diktovat odborníci z Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu. Ti jsou už teď pro Portugalce doslova strašákem.

Igor Maňour, David Koubek, Ondřej Houska, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme