Sjednocení sazeb pojistného zdraží ženám pojištění

V Evropské unii budou muset pojišťovny sjednotit sazby pojistného pro muže i ženy. Rozhodla o tom Evropská komise. Díky tomu je pravděpodobné, že od konce prosince 2012 zaplatí ženy například za rizikové životní pojištění o 40 až 80 procent víc než doposud.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

pojišťovny, loga

pojišťovny, loga | Foto: Eva Odstrčilová

Jak na Rádiu Česko upozornil ředitel oddělení poradenských služeb pro pojišťovnictví společnosti Deloitte, Karel Veselý, v ČR se v současnosti liší sazby mezi ženami a muži právě pro životní pojištění, pro některé druhy pojištění nemoci a úrazů a zcela výjimečně i pojištění motorových vozidel. „Nicméně evropská směrnice platí pro všechny typy veřejně nabízeného pojištění,“dodal.

Připomněl, že muži a ženy nejsou mezi klienty zastoupeni půl na půl. „Z toho důvodu se dá očekávat, že jednomu pohlaví, typicky ženám, to vzroste výrazněji, zatímco mužům, to poklesne pouze mírně. Na základě zkušeností ze zemí, kde už nějaké částečné sjednocení proběhlo, se dá očekávat, že celkově průměrná sazba mírně vzroste,“ vysvětlil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hosty Rádia Česko byli výkonný ředitel České asociace pojišťoven Tomáš Sýkora a ředitel oddělení poradenských služeb pro pojišťovnictví společnosti Deloitte Karel Veselý.

Česká asociace pojišťoven rozhodnutí Evropské komise podle svého výkonného ředitele Tomáše Sýkory obecně nevítá, ale nezbývá ji nic jiného, než ho respektovat.

„Budeme muset sjednotit sazby u stejných produktů pro muže a ženy konkrétně k 21. prosinci letošního roku. Všechny pojišťovny budou muset nově zkalkulovat tyto sazby a vytvořit novou cenovou politiku. Budou muset nastavit takovou cenu, aby odpovídala danému riziku pro obě pohlaví, to je obchodní politikou jednotlivých pojišťoven,“ dodal.

Podle něj se dá očekávat nápor klientů, kteří si budou chtít sjednat pojištění ještě za původní ceny. „V tomto budou velmi aktivní jak obchodní sítě pojišťoven, tak distribuční kanály, které budou chtít využít této situace a nabídnout klientkám produkty za stávající sazby,“ řekl.

Mimo EU rozdílné sazby pro muže a ženy zůstávají

Karel Veselý ze společnosti Deloitte upozornil, že v ostatních evropských zemích mimo EU budou moci mít pojišťovny nadále rozdílné sazby pro muže a ženy.

„Takže teoreticky by si třeba ženy ze zemí evropského hospodářského prostoru mohly začít po prosincovém sjednocení sazeb sjednávat pojištění třeba ve Švýcarsku,“ uvedl.

Otázkou však podle něj je, jestli k tomu skutečně dojde. „Protože pojišťovny ze třetích zemí nebudou smět pojištění u nás s rozdílnými sazbami aktivně nabízet. Takže uvidíme,“ dodal.

Karolína Koubová, Barbora Kreuzerová, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme