Skiareály hodnotí sezonu jako průměrnou, řada Čechů ale dala přednost Alpám

Lyžaři jezdí na horách za nižší ceny skipassů, platné pro vedlejší sezonu. Některá menší střediska už ale kvůli nedostatku sněhu nebo malému zájmu lyžařů sezonu ukončila a počítají, jestli se jim vyplatila. Její začátek je stál hodně peněz. Od února jsou už ale provozovatelé skiareálů spokojeni. Ti větší plánují, že vleky nechají běžet nejméně do Velikonoc.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Skiareál Harrachov

Skiareál Harrachov | Foto: Tomáš Beneš

Kde to ještě jde, tak se provozovatelé zimních středisek ještě snaží dohnat opožděný začátek sezony. Na přírodní sníh se už na českých a moravských horách spolehnout nemohou, letos ale museli dlouho čekat i na mráz, aby mohli zasněžovat.

„Areál je možné zasněžovat z asi 80 procent. Největší nákladovou položkou je v tomto směru elektrická energie. Další náklady jsou na pracovní sílu, na stroje," připomíná šéf skiareálu na šumavském Špičáku Vladimír Kasík.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jaká byla letošní sezóna pro lyžařské skireály, zjišťoval Jaroslav Skalický

„Je škoda, že nám nepomohla příroda, takže jsme nechytili Vánoce. Teplo před Vánocemi spoustu lyžařů odradilo.“ podle Filipa Svrčka ze skiareálu Ještěd je ale letošní sezona mnohem lepší než ta předchozí. To potvrzuje také Petr Bažant ze Skiareny Jizerky.

„Po problematickém rozjezdu leden, únor a vlastně i začátek března návštěvnicky odpovídá normální zimě. Tržby odpovídají běžnému zimnímu provozu.“

S napětím sledovali vývoj zimy hlavně ve skiareálu Klínovec, kde do nové lanovky a sjezdovky investovali před sezonou 300 milionů korun.

„Nárůst návštěvníků i díky nové sjezdovce byl. Je vidět nárůst v tržbách okolo 30 procent. Počítáme s tím, že do konce sezóny bychom se mohli dostat na 180 tisíc návštěvníků,“ říká Adam Svačina ze skiareálu Klínovec.

lyže | Foto: Elena Horálková

„Letošní sezóna sice bude zisková, ale investic je spousta. Návratnost je někde kolem 10-15 let. Zisky se spíše budou používat na splátky úvěrů,“ dodává Adam Svačina.

Ani další střediska si nakonec na zimu nestěžují a sezónu považují za průměrnou. Sjezdovky ve vyšších nadmořských výškách budou určitě otevřené nejméně do Velikonoc. Právě na Klínovci nebo také v Peci pod Sněžkou a na Černé hoře i déle.

Jaroslav Skalický, Šárka Škapiková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme