Skipasy mohou zdražit až o čtvrtinu. Na vině je koronavirus, úbytek pracovníků i ceny energií

Pokud se v zimě chystáte na české hory, počítejte s tím, že si za lyžování připlatíte. Většina skiareálů po celé zemi totiž zdražuje skipasy. Někteří plánují jen symbolickou úpravu ceníků, jinde jízdné na vlecích a lanovkách vzroste až o čtvrtinu. Důvodem je kromě růstu cen energií a pohonných hmot taky loňská sezóna, ve které byly areály kvůli protikoronavirovým opatřením uzavřené. Provozovatelé tak přišli o velkou část příjmů.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Skiareál Harrachov (ilustrační foto)

Skiareál Harrachov (ilustrační foto) | Foto: Tomáš Beneš

Zdražení ve skiareálech je různé. Podle Asociace lanové dopravy se ceny permanentek zvýší zhruba o 20 až 25 procent, uvedl pro Radiožurnál prezident organizace Jakub Juračka. „Covid je primární důvod – způsobil zvýšení ceny práce, vyhnání zaměstnanců, zvýšení energií,“ komentoval.

Návrh opatření: konec antigenních testů na větších akcích, kontroly u vleků. Lockdown v plánu není

Číst článek

Zdražit plánuje většina areálů v Krkonoších, Beskydech, Jeseníkách, ale také v Jizerských nebo Krušných horách. Třeba na Klínovci bude denní skipas pro dospělého stát od 850 do 980 korun.

U denního skipasu dojde ke zdražení zhruba od pěti do patnácti procent. Ale naopak dojde ke zlevnění dětského lístku a to až o patnáct procent oproti minulé sezóně,“ sdělila mluvčí areálu Hana Hofmanová.

Skipasy v Krkonoších například v lyžařském areálu v Horním Vrchlabí bude stát jednodenní jízdenka pro dospělého 750 korun oproti původním 690. A ceny mění i skiresort Černá Hora-Pec. Podle vedoucího tamního ski-servisu Jakuba Jandy musí zdražit kvůli vyšším nákladům.

V Jizerských horách cena naroste zhruba o 10 až 15 procent, ceníky zveřejní areály příští týden. Ještě dodám, že lyžaři si připlatí taky v rakouském příhraničním areálu Hochficht na Šumavě. Jednodenní skipas bude za 43 euro, to je v přepočtu zhruba 1080 korun. Sezóna tam začne 4. prosince.

Andrea Kubová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme