Sklář bude propuštěn. Českému trhu už nevěří, míří do zahraničí

Úřady práce na Vysočině zaznamenaly v uplynulých měsících desítky nových žadatelů o práci. Dnes se dozvíme aktuální čísla nezaměstnaných ve stavebnictví, zahraničním obchodu a průmyslu. Na Havlíčkobrodsku už brzy porostou, propouští se totiž ve sklárnách ve Světlé nad Sázavou. Koncem roku jejich brány opustí 59 lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sklárna Moser, české křišťálové sklo

Sklárna Moser, české křišťálové sklo | Foto: Filip Jandourek

Posledního prosince bude muset světelské sklárny opustit Jan Čapek, který v tomto regionu jen horko těžko hledal práci, a teď ho čekají všechny peripetie nanovo.

„Tuhle práci jsem hledal osm měsíců. Vydržel jsem to třetí měsíc a hned to padlo. Tady už pomalu není co hledat,“ stěžuje si.

Firma Crystalite Bohemia reaguje na měnící se potřeby trhu. Linky na velké, zhruba šestikilové kusy tady s velkou pompou spouštěli začátkem roku, jak si žádal arabský svět. Devalvace měny v Íránu tomu ale teď udělala rázný konec.

Přehrát

00:00 / 00:00

Sklárny ve Světlé nad Sázavou navštívila redaktorka Hana Mikulincová

„Je to špatný, nevíme, co máme dělat. Všude se propouští, máme smlouvy jen do konce prosince. Já to vidím na zahraničí, tady to není žádná výhra,“ uvažuje Jan Čapek.

Počátkem roku prý vezme své auto, nabere kamaráda a vyrazí do Nizozemí. Je svobodný a bezdětný, tak si to může dovolit, i když má trochu obavy o rodiče, kterým teď pomáhá:

„Jsou starší, se vším jim pomáhám. Mají rodinný dům, je toho hodně. Ale nemám žádné závazky, takže mě tady nic nedrží. Pojedu odsud pryč, je to tady bez jakékoli budoucnosti.“

Nezaměstnanost se na vysočině pohybuje kolem 8 a půl procent. Až skláři, leštiči nebo baliči opustí koncem prosince brány skláren, na Havlíčkobrodsku se opět o něco zvýší. Ve sklárnách se podle ředitele Martina Faita snažili dělat nutný výběr pro nynější propouštění velmi pečlivě s cílem nechat si jen ty nejlepší:

„Snažíme se třeba i strojníky, kteří pracovali na nějakých lepších funkcích, přesunout třeba i na to balení. Snažíme se ty lidi maximálně podržet.“

V případě, že se situace na trhu otočí opět svou příznivější stranou, budou tady nabírat zaměstnance zase zpátky, to ale ukáže až budoucnost.

Lucie Maňourová, Hana Mikulincová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme