Sklárna Egermann je v insolvenci. Návrh podal majitel, který soud žádá o povolení reorganizace

Novoborská sklárna společnosti Egermann je v insolvenci. Návrh podal 16. srpna sám majitel, který soud žádá o povolení reorganizace. Neschopnost plnit závazky vůči věřitelům spojuje majitel Robert Uksa s pandemií covidu-19 a opatřeními, která firmě orientované na zahraniční trhy zabránila ve vývozu zboží.

Tento článek je více než rok starý.

Nový Bor Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sklárna Moser, české křišťálové sklo

Zpracování skla (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

O tom, že sklárna Egermann skončila v insolvenci, informoval server iHned.cz.

Sklárna je známá výrobou luxusního skla dekorovaného červenou glazurou s obsahem zlata. V první polovině 19. století ji objevil Friedrich Egermann, vynikající technolog, který patří k největším sklářským osobnostem.

Nyní se firma nesoucí jeho jméno potýká s problémy, její tržby rok od roku klesají a hospodaření je ztrátové.

Zatímco v roce 2017 firma utržila přes 102 milionů korun, v roce 2019 už byly tržby zhruba čtvrtinové - necelých 28 milionů. Hospodaření tehdy skončilo ztrátou přes 19 milionů korun. Kumulovaná ztráta společnosti překročila 139 milionů.

Soud zakázal vagonce Heavy Machinery Services, aby nakládala s majetkem. Firma je v insolvenci

Číst článek

Firma zaměstnává podle insolvenčního návrhu 50 lidí. Už v únoru využil vlastník sklárny vládního opatření na ochranu podniků v souvislosti s šířením koronaviru, a požádal o mimořádné moratorium. V jeho důsledku nemohli věřitelé žádat splácení jeho dluhů a Egermann dostal čas problémy řešit. V květnu pak pražský soud rozhodl o prodloužení moratoria o další tři měsíce. Ani to k vyřešení problémů novoborské firmy nestačilo.

„Bohužel epidemická situace ve světě se znovu začala zhoršovat a k tomu došlo k prudkému nárůstu nákladů na plyn a energii, což zapříčinilo další náklady, se kterými nebylo původně kalkulováno. Ač fakturace začala stoupat, tak bohužel platební morálka klientů není aktuálně dobrá a dlužníkovi nezbývá, než podat tento insolvenční návrh a požádat o ochranu insolvenční soud před věřiteli uvádí majitel sklárny v insolvenčním návrhu.

V insolvenci není poprvé

Egermann není v insolvenci poprvé, už v letech 2018 a 2020 se cestou cestou insolvenčního návrhu domáhali zaměstnanci mezd, které jim podnik dlužil. Teď dluží firma věřitelům bezmála 77 milionů korun, je mezi nimi Česká správa sociálního zabezpečení, Všeobecná zdravotní pojišťovna ale také třeba dodavatel energií.

V insolvenčním řízení teď mají věřitelé možnost přihlásit k soudu své pohledávky. Jakým způsobem chce firma výrobu reorganizovat a vypořádat dluhy, v insolvenčním návrhu neuvádí. 

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme