Sklárna v šumavském Anníně obnovuje po 70 letech výrobu

V Anníně u Sušice se po 70leté přestávce znovu vyrábí sklo. Po válce byla pec zbořena a zůstala jen brusírna. Když si pak před lety brusiči založili za vesnicí vlastní dílnu, zdálo se, že stará annínská sklárna končí. Nový majitel ovšem v tradici pokračuje. Otevřel sklářské muzeum a částečně sklo brousí. Teď se do jeho továrny přistěhoval sklář z Vimperka.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V Anníně u Sušice obnovili po 70 letech výrobu skla – sklář Jiří Kozel

V Anníně u Sušice obnovili po 70 letech výrobu skla – sklář Jiří Kozel | Foto: Lukáš Milota

Český rozhlas měl exkluzivní možnost navštívit annínskou huť ještě před otevřením a být u tavení první várky skla.

Sklář Jiří Kozel stojí u hlavní ze tří pecí, v níž se taví všechny potřebné suroviny.

„Tady je keramická nádoba, takzvaná sklářská pánev. Vejde se do ní zhruba 70 kilogramů natavené skloviny,“ ukazuje. Tavba probíhá zhruba 13 hodin, při teplotě 1280 stupňů. Potom vezme sklář píšťalu a ze skloviny fouká konkrétní výrobky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Sklárna v šumavském Anníně obnovuje po 70 letech výrobu. Český rozhlas byl u tavení první várky skla

Další z pecí je pomocná. „Když vyrábím skleničku, tak aby mi nepraskla, přihřívám si ji. Nebo si nahřívám části výrobku, které potřebuji znovu tvarovat,“ vysvětluje Kozel.

Třetí pec slouží jako chladicí. „Každý výrobek, který se vyrobí, se musí vychladit, aby nepraskl,“ upozorňuje sklář.

Jiří Kozel dělá podle svých slov všechno pro to, aby byl důstojným pokračovatelem šumavských sklářů. Pomocníka mu ve sklárně dělá i manželka Petra.

Václavu Součkovi bude 84 let. Pamatuje si ještě, když ve sklárně po válce bourali pec. „K Annínu patří sklárna, tak jsem rád, že se výroba zase obnoví,“ říká bývalý mistr v brusírně. „Je to krásné,“ dodává.

V Anníně u Sušice obnovili po 70 letech výrobu skla – sklář Jiří Kozel a pamětník Václav Souček | Foto: Lukáš Milota

První sklo v obnovené sklářské hnuti oficiálně vyfouknou zítra v 11 hodin. „Je to taková zvláštní situace, protože sklář, který přišel do Annína, byl předtím ve Vimperku. Takže pro Vimperk je to špatně, pro Annín dobře. Myslím si, že to přispěje k tomu, že se Annín možná znovu stane takovým sklářským centrem Šumavy,“ uvažuje sklářská historička Jitka Lněničková.

„Úplně nejúžasnější věc je ta, že letos slaví Annín 220 let od založení a je to takové zvláštně symbolické, že právě v tomto roce se sklářská pec do Annína vrací,“ zdůrazňuje.

Lukáš Milota Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme