Sklárnám ve Světlé nedávno hrozil konec, teď staví novou továrnu

Sklářský průmysl v Česku zdá se nabírá nový dech. V tradičním sklářském městě ve Světlé nad Sázavou na Havlíčkobrodsku sklárny před časem zkrachovaly. Teď vzniká nová továrna, která dá práci desítkám lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sklárna Moser, české křišťálové sklo

Sklárna Moser, české křišťálové sklo | Foto: Filip Jandourek

Momentálně ještě jezdí ve Světlé stavební stroje, už za dva měsíce by ale měl nový provoz vyrobit první pomyslnou skleničku.

„Stavíme sklárnu na olovnatý křišťál. Zvolili jsme ho proto, že je to tradiční české sklo, primárně určené ke zušlechtění broušením,“ vysvětluje ředitel firmy Jiří Trtík.

Přehrát

00:00 / 00:00

O novou sklárnu ve Světlé nad Sázavou se zajímal reportér Milan Kopecký

U tavné pece bude automatický lis, jak dnes bývá zvykem, mimo to ale i klasická ruční výroba. Vše totiž automatizovat nelze.

„Bude se jednat o speciální série, o mimořádně obtížné tvary, proto volíme kombinaci jak poloautomatické, tak ruční výroby,“ doplnil ředitel.

Nová sklárna bude pokračovat ve výrobě designového skla, které je hezké na pohled i použitelné na všední činnosti. Trtík je přesvědčený, že problémy na trhu mít nebude.

„Jsme úspěšní jak na evropském, tak na domácím trhu, přičemž považuji domácí trh za velmi obtížný. Většinou se na domácím trhu prodává sklo pouze pro cizince, naše sklo je akceptováno i českým zákazníkem,“ potvrzuje.

Sklárna ve Světlé nad Sázavou přijme asi 25 nových zaměstnanců, především tradičních sklářů.

Milan Kopecký Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme