Sklárny skupiny Crystalex nabízí insolvenční správce k prodeji

Největší sklářská firma na Českolipsku, Crystalex Nový bor ze skupiny Bohemia Crystalex Trading je na prodej. Insolvenční správce vyhlásil výběrové řízení na odkup skláren. V nabízeném balíku jsou i další sklárny, mimo jiné v Karolince na Vsetínsku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

broušené  sklo

broušené sklo | Foto: Sklárny Bohemia Poděbrady

Podle Novoborského starosty Jindřicha Mareše je prodej Crystalexu jedinou cestou k záchraně firmy. "Protože jsme čekali zbytečně asi dva tři měsíce až k tomuto prodeji dojde. Teď už se snad konečně najde nějaký zájemce a Crystalex by se mohl znova rozběhnout. Je tu určitě šance, protože pokud já mám informace, tak je tam 4 až 5 zájemců, kteří chtějí pokračovat ve výrobě užitkového skla."

Insolvenční správce zvlášť nabízí hlavní výrobní závod v Novém Boru spolu se sklárnou v Karolince na Vsetínsku, samostatně lze získat výrobu skla ve Vrbně pod Pradědem. Na prodej je i stoprocentní podíl v dceřiné firmě Bohemia Cristal Handelschaft a další aktiva zkrachovalé firmy.

Například ve sklárně v Karolince postihlo propouštění 300 zaměstnanců, což se odrazilo i v dalších návazných službách - míra nezaměstnanosti se tak vyšplhala na více než šestnáctiprocentní hranici. Starosta Tomáš Hořelica prodej Crystalexu vítá, protože radnice nemá dostatek sil, jak lidem v sociální nouzi pomoci:

"A to víme, že ještě ne všichni skláři jsou na úřadu práce. Je to problém tady sehnat práci, ale my prostě ještě nemáme tolik možností, abychom jim pomohli. Dali jsme dohromady speciální program pro veřejně prospěšné práce, kde jsme ochotni zatím - v té první fázi - zaměstnat 25 zaměstnanců na dobu šesti měsíců."

SOUVISEJÍCÍ PŘÍSPĚVKY:
Sklárny ve Světlé budou na prodej
Pece ve sklárnách v Rapotíně definitivně vyhasly
Špidla: Peníze na pomoc sklářům by mohly přijít i z Evropské unie
Městský soud v Praze vyhlásil konkurz na poděbradskou sklárnu
Ministr práce slíbil pomoc lidem z uzavřených skláren
Sklárny ve Světlé a Poděbradech oznámily hromadné propouštění
Sklárny Bohemia v Poděbradech propustí nejméně 150 lidí
Oblasti, které postihlo rušení skláren, dostanou od státu pomoc
Další sklárna koncernu Bohemia Crystalex Trading a Porcela Plus končí

Katarína Brezovská, Lucie Toraková, Ivana Schoffelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme