Sklárny v Zásadě a v Desné koupí Preciosa

Společnost Preciosa se chystá koupit část sklářského a bižuterního gigantu Jablonex. Ten má už delší dobu finanční potíže, na Jablonecku propustil stovky zaměstnanců. K prodeji by mělo dojít na přelomu tohoto roku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Korálky

Korálky | Foto: Fotobanka stock.xchng

Kupce na celou společnost se najít ale nepodařilo. Společnost se ale prodá alespoň po částech. Zástupce Preciosy Ondřej Šíp potvrdil liberecké příloze Mladé fronty Dnes, že jeho firma koupí dva závody bývalé Ornely - v Desné a Zásadě na Jablonecku.

Jablonex prodává také Českou Mincovnu, ostatní výrobu firma ukončila a zaměstnance propouští. Prázdné továrny jsou na prodej.

Sklářská společnost Preciosa tak bude moci využít skleněnou surovinu a polotovary, které se ve sklárnách v Zásadě a v Desné v Jizerských horách vyrábějí.

K prodeji těchto dvou skláren, v nichž nyní pracuje 700 lidí, má dojít podle Šípa buď ještě letos, nebo začátkem příštího roku.

Na prodej je také Česká mincovna

Jablonex Group patřil k největším výrobcům bižuterie na světě. Vznikl v roce 2005 spojením Ornely, Jablonexu, Bižuterie České Mincovny, Železnobrodského skla a Bohemian Jewelery. V době svého vzniku zaměstnával téměř 3900 pracovníků, na podzim by mělo v podniku zůstat jen kolem 1000 lidí.

Loni se vlastníci rozhodli podnik prodat, protože se nemohli shodnout na tom, jak ho vést v boji s levnou asijskou konkurencí. Kvůli nezájmu nakonec většinu aktivit ukončili. V provozu zůstaly jen závody bývalé Ornely v Desné a v Zásadě a Česká Mincovna v Jablonci.

V rámci skupiny Preciosa působí tři firmy - Preciosa, která se zaměřuje na strojně broušené kameny, Preciosa - Lustry, jeden z největších výrobců křišťálových lustrů a moderních svítidel, a Preciosa Figurky vyrábějící hlavně broušenou křišťálovou bižuterii, dárky a dekorace.

Radana Schaeferová, Alena Adámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme