Sklárny ve Světlé nad Sázavou propouštějí. O práci přijde asi 60 lidí

Sklárny Crystalite Bohemia ve Světlé nad Sázavou budou propouštět. Letos v lednu přitom spustily díky velkému zájmu o kvalitní české sklo už pátou pec a práci tam dostalo kolem šedesáti lidí. Trh se ale mění a zhruba stejný počet zaměstnanců teď musí zase odejít.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

sklárny ve Světlé nad Sázavou

sklárny ve Světlé nad Sázavou | Foto: Bohemia Crystalex Trading a.s.

„Je to špatné, nevíme, co máme dělat, všude se propouští. Ve Futabě v Havlíčkově Brodě, v TPCA v Kolíně se propouští, tady ve Světlé se zavírá pila… Vůbec nevíme, co tady budeme dělat. Já to vidím na zahraničí, tady to není žádná výhra,“ říká Jan Čapek.

Práci ve sklárnách má už jen do konce roku. Kvůli špatné situaci na pracovním trhu plánuje odjet do Nizozemska. Má ale obavy, co bude s jeho rodiči, se kterými bydlí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Sklárny ve Světlé nad Sázavou navštívila reportérka Hana Mikulincová

„O minulých Vánocích jsem se vrátil ze zahraničí. Něco jsem měl našetřeno, něco jsem vydělal. Nebylo se kam vrátit, takže jsem šel k rodičům do rodinného domu. Jsou už starší, se vším jim pomáhám, je toho hodně. Ale nemám žádné závazky, nic mě tady nedrží, takže pojedu pryč. Tady je to bez jakékoli budoucnosti,“ tvrdí Čapek.

Výpověď ve sklárnách dostalo celkem 59 lidí. 25 z nich dostane v lednu odstupné. Ostatní pracovali na dohodu nebo na dobu určitou, kterou už jim zaměstnavatel neprodlouží. Dalším deseti lidem skončí smlouva také v prvním čtvrtletí příštího roku. Důvodem propouštění je zastavení linek, kde se lisují velké vázy a mísy.

Kapacita linek byla příliš velká

„Jedná se pouze o ty tři linky, kde vyrábíme ty velké domácenské kusy. Jsou to mísy a vázy, které mají třeba až šest kilogramů. Máme tu kapacitu strašně velkou. Ten zájem byl tak veliký, že jsme reagovali na to, že jsme pořád přidávali linky, a pak jsme tu kapacitu možná trochu sami přepískli,“ vysvětluje ředitel skláren Martin Fait.

Především ale vypadla velká odbytiště těchto skleněných předmětů. „Devalvací měny vypadl Írán, kde jsou nějaké restrikce na dovoz. Vypadlo Řecko,“ popisuje Fait a dodává:

„Výpadek se nás ale zatím netýká z důvodů expedic. My dál každý měsíc expedujeme 75 milionů korun podle plánu. Ta ztráta je pouze v zakázkovém krytí, které není tak daleko dopředu, jak jsme na to byli zvyklí.“

Sklárny ve Světlé zaměstnávají včetně provozu v Květné 725 lidí. Za poslední tři roky více než ztrojnásobily výrobu. V současnosti vyvážejí zboží do 52 zemí světa, hlavním odbytištěm je Egypt. Pravidelnými odběrateli jsou například Libye nebo Sýrie.

Hana Mikulincová, Kateřina Kozmová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme