Sklizeň obilí nabrala zpoždění, výnosy lepší než loni

Sklizeň obilovin bude letos zhruba o půl milionu tun vyšší než loni - celkem asi 6,9 milionu tun obilí. Farmáři z polí zatím sklidili zhruba pětinu obilí a dosavadní výnosy jsou lepší než loni.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kombajn sklízí obilí

Kombajn sklízí obilí | Foto: Jan Rosenauer

Sklizeň obilí v Česku kvůli nepříznivému počasí nabrala třítýdenní zpoždění. V některých regionech poškodily obilí prudké deště a bouřky, říká viceprezident agrární komory Jindřich Šnejdrla.

"V letošním roce jsme v polovině sklizně, co se týká řepky. U základních obilovin někde na 20 procentech. Počasí je letos z našeho pohledu špatné, v uplynulých letech jsme byli touto dobou za polovinou sklizně. I předpověď meteorologů pro závěr tohoto týdne nám dobré naděje nedělá."

Kvůli deštivé počasí letos často nemohli zemědělci řadu dní vyjet s kombajny do polí. Vlhkost navíc poškodila porosty obilí i řepky.

Zemědělci předpokládají, že cena obilí letos kvůli situaci na světových trzích bude zhruba stejná jako loni. Letošní sklizeň by se do cen potravin promítnout neměla. Přibližně polovinu sklizeného obilí mohou tuzemští rolníci díky investicím do vybudování skladů ponechat pod střechou a počkat na to, až bude nabízená cena příznivá.

I letos by navíc mohly farmáři prodávat přebytky úrody obilí, říká tajemník agrární komory Jan Záhorka. "Ceny v zahraničí jsou u přebytků o nějakou tu stokoruna za tunu vyšší a není problém je vyvézt. Hlad je v zahraničí zejména po obilovinách na biolíh."

Milan Kopp, Tomáš Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme