Sklizeň obilí výrazně poznamená středeční bouřka

Po středečních bouřkách sčítají škody lidé i firmy. Například zemědělci odhadují, že sklidí kvůli bouřkám o 200 až 300 tisíc tun obilí méně, než původně předpokládali. Na tržbách tak přijdou asi o miliardu korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zemědělství

Zemědělství | Foto: Marie Matúšů

Zemědělci ještě nedávno předpokládali, že sklizeň obilí bude letos nadprůměrná. Sklidit měli až 7 a půl milionu tun. Po sečtení škod, které způsobily středeční bouřky, odhadují sklizeň o 300 tisíc tun menší. Podle prezidenta agrární komory Jana Veleby ale mohou být škody ještě větší.

"Teď záleží na tom, aby se - nedej Bože - ta situace neopakovala. Pokud by přišla znovu, tak by ty škody už byly velké, protože ty rostliny jsou tak nějak - řeknu to laicky - načaté," uvedl Veleba. Podle něj škody ale nejsou všude stejné.

"Nejsou plošné, jsou výrazně regionální. Protože jsou takové okresy, jako je například Písek, kde škody na polních kulturách nejsou a obilí je polehlé jen ojediněle. Proti tomu je třeba okres Jičín, kde je 1600 hektarů poškozených porostů obilí z padesáti až sto procent," upřesnil.

Vichřice, která provázela noční bouřky, za sebou zanechala značné škody i na lesním porostu. Podle odhadů poničila ve státních lesích asi půl milionu metrů krychlových dřeva. Lesníci následky bouře srovnávají s orkány Kyrill a Emma.

Tomáš Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme