Sklizeň v USA ovlivní ceny masa i v Evropě

Ministerstvo zemědělství Spojených států ve středu oznámí první oficiální odhad letošní sklizně. Vzhledem k tomu, že americká sója a kukuřice představují třetinu respektive polovinu světových exportů, se očekává, že komoditní trhy na zveřejněné statistiky budou reagovat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

obilí

obilí | Foto: coop.cz

Část analytiků se proto domnívá, že vzhledem ke špatnému počasí v klíčových oblastech mohou být středeční data nepříznivá, což pro zemědělské komodity bude zřejmě znamenat opětovné zdražení. Podle analytika společnosti Colosseum Petra Čermáka netrpělivě zmíněný odhad očekávají na komoditních trzích.

"Komoditní trh na uveřejněná čísla samozřejmě zareaguje, nicméně je třeba se na jednotlivé komodity zaměřit zvlášť, a to právě s ohledem na počasí. Například výnosnost kukuřice bude letos v USA větší než před rokem, ale i tak se nedá předvídat, že americké ministerstvo zemědělství zvýší svůj odhad množství kukuřičných zásob, podobně jako u sóji," řekl Rádiu Česko Čermák.

V souvislosti s plánovaným výhledem se dá navíc předpokládat, že nabídka zůstane za původním očekáváním, což patrně ovlivní i ceny některých plodin, a to potvrzuje i prezident Agrární komory Jan Veleba. "Pro krmivářský průmysl bude rozhodující sklizeň sóji v USA, která určí cenu krmiv jako takových. Od toho se samozřejmě odvine i cena masa, která s ohledem na zmíněný výhled bude vyšší," míní Veleba a dodává, že Evropa je ze 70 - 75 % závislá na dovozu proteinových komponentů do krmiv z USA.

"Co se týče ostatních komodit, například obilí, může kvůli očekávaným nižším výnosům dojít k narovnání cen v Evropě. Dosud jsou ceny obilí a mléka ve velké depresi. Pokud by tento stav přetrvával, dopadly by na evropské farmáře nemalé problémy," upřesnil Veleba pro Rádio Česko.

Poptávka po zemědělských komoditách je závislá na ekonomickém oživení

Je otázkou, zda jsou zmíněné komodity pro investory nyní zajímavé a zda mohou některé v dohledné době růst tak prudce, jako v posledních dnech cukr. Podle Čermáka to není vyloučené, i když například kukuřice a pšenice se v poslední době nacházejí pod prodejním tlakem.

"Cukr skutečně rostl rapidním způsobem, ale v dohledné době u ostatních komodit je takový nárůst spíše méně pravděpodobný. Navíc u cukru se všeobecně očekává korekce," myslí si Čermák.

Ve střednědobém výhledu navíc lze předvídat zvýšení poptávky po zemědělských komoditách. Podle některých expertů se společně s odrazem globální ekonomiky ode dna postupně vrátí k rychlému růstu z doby před krizí a pro investory jsou tak zajímavé.

"Zlepšení globální ekonomiky může mít samozřejmě pozitivní vliv na poptávku po zemědělských komoditách. Pokud by navíc nastala inflace, může to mít rovněž kladný vliv na zemědělské komodity, jejichž cena by začala prudce růst, ale spíše v dlouhodobém horizontu," upřesňuje Čermák.

Růst cen zmiňovaných komodit, respektive rostoucí celosvětová poptávka, která ho způsobí, mnohé státy vede ke snaze o zvýšení soběstačnosti. Posledním příkladem mohou být výzvy britské vlády, která nabádá k zabezpečení ploch pro budoucí výrobu potravin. "Je otázkou kdy tento systém začne fungovat a kdy se promítne do ceny poptávky," míní Veleba.

Pro zemědělce, potažmo pro globální zemědělství, to podle Veleby znamená, že jakmile dojde k oživení světové ekonomiky, dostaví se také nárůst poptávky po zemědělských komoditách.

Také v této souvislosti je nyní velkým otazníkem zemědělská politika Evropské unie, respektive její postoj k opatřením, která doporučují zajišťování půdy v jiných, převážně rozvíjejících se zemích, jak to dělají třeba Korejci na Madagaskaru.

"EU by se tímto směrem neměla vydávat. V Evropě je nyní půdy dostatek k zajištění produkce. Spíše by se mělo s půdou nakládat obezřetně, aby byla využívána efektivně," uzavírá Veleba.

POSLECHNĚTE SI ROZHOVOR NA TÉMA V MP3:

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministerstvo zemědělství Spojených států dnes oznámí první oficiální odhad letošní sklizně. Diskutujeme s prezidentem Agrární komory Janem Velebou a analytikem společnosti Colosseum Petrem Čermákem.

Přečtěte si také:
Sklizeň bude letos nižší o desetinu, obilí ale bude přesto dostatek
V Libereckém kraji začala sklizeň obilí
Výkupní ceny obilí a řepky budou nižší než v loňském roce

Roman Chlupatý, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme