Škoda Auto i minulý měsíc vykázala rekordní prodej

Automobilka Škoda Auto prodala v srpnu přes 67 tisíc vozů. Pro tento měsíc je to rekordní číslo a je to o 12 procent víc než v srpnu minulého roku. Hlavní motor české ekonomiky tak běží naplno už od ledna.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výrobní linka Škodovky v Mladé Boleslavi

Výrobní linka Škodovky v Mladé Boleslavi | Foto: Škoda Auto

Škodovka zvýšila za osm měsíců letošního roku dodávky zákazníkům meziročně o 8,5 procenta na 633 tisíc aut. Největší růst je v Rusku, Indii, v Číně, ale Škoda zaznamenala zvýšenou poptávku i v Evropě, dokonce i v západní a střední Evropě, kde zájem o nové vozy klesá.

Trh v západní Evropě se v srpnu propadl o osm procent, Škoda tam přesto zvýšila prodej o víc než jedno procento na 21 700 aut. Na nejsilnějším evropském trhu v Německu rostly dodávky o desetinu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Stoupající produkci automobilky se věnoval Jaroslav Skalický

Zákazníci si u škodovek chválí, že je to kvalitní spolehlivé auto za slušnou cenu. Škoda také vydělává na tom, že se nezaměřila jen na evropské trhy, ale pronikla do Ruska, Číny a Indie.

Dvě třetiny prodaných aut v Indii tvořila v srpnu lokální varianta nového modelu Rapid, který se v Evropě začne prodávat až příští měsíc. Zavádění nových typů hraje také ve prospěch škodovky, v Evropě v srpnu prodala 3000 vozů nového modelu Citigo.

Pokles automobilového trhu v západní Evropě postihl nejvíc asi francouzské firmy Peugeot a Citroen, kterým prodej celosvětově klesl o víc než 10 procent. Prodávají ale hlavně v Evropě. Automobilka Peugeot chce proto propustit 8000 zaměstnanců a uzavřít továrnu na předměstí Paříže.

Do hry vstoupila francouzská vláda, které se to nelíbí a snažit se přimět automobilku PSA Peugeot Citroen, aby raději uzavřela svou továrnu v Madridu. To se zase nebude líbit Španělsku, které má nejvyšší nezaměstnanost v Evropě. PSA působí i v Česku, kde bude kvůli slabší poptávce muset snížit počet zaměstnanců.

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme