Provozní zisk Škody Auto za pololetí klesl téměř o třetinu. Mohou za to vyšší náklady i nepříznivé kurzy

Provozní zisk automobilky Škoda Auto za prvních šest měsíců letošního roku klesl o 30,6 procenta, na 676 milionů eur (16,6 miliardy korun) z loňských 974 milionů eur (23,9 miliardy korun). Pokles způsobily hlavně vyšší náklady na výrobu a nepříznivý vývoj směnných kurzů. Na výsledky má vliv také rusko-ukrajinský konflikt. Ve své výsledkové zprávě to ve čtvrtek oznámil mateřský koncern Volkswagen.

Tento článek je více než rok starý.

Wolfsburg Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výrobní hala Škody auto a.s., ilustrační foto

Škoda Auto provozuje v České republice tři výrobní závody (ilustrační foto) | Foto: ŠKODA AUTO | Zdroj: iROZHLAS.cz

Tržby za leden až červen zůstaly téměř beze změny, činily 10,2 miliardy eur (250,4 miliardy korun). Škoda Auto dodala zákazníkům 447 000 vozů, což je o 3,5 procenta méně než před rokem. Pokles prodeje v Evropě částečně kompenzoval růst v Indii. Zvýšil se zejména prodej modelu Enyaq iV.

Šéf automobilky Volkswagen Herbert Diess nečekaně končí. Nahradí ho ředitel Porsche Blume

Číst článek

Škoda Auto provozuje v České republice tři výrobní závody, vyrábí ale také v Číně, na Slovensku a v Indii, většinou prostřednictvím koncernových partnerství, dále na Ukrajině a v Kazachstánu ve spolupráci s lokálními partnery. Působí na více než 100 trzích.

Začátkem března Škoda Auto oznámila, že kvůli ruské invazi na Ukrajinu přeruší výrobu ve svých ruských závodech v Kaluze a v Nižném Novgorodu a zastaví export aut do Ruska. V loňském roce pro ni bylo Rusko druhým největším trhem.

List Vedomosti s odvoláním na informovaný zdroj ve středu napsal, že Volkswagen zvažuje prodej svého závodu v Kaluze kazašskému výrobci automobilů Asia Auto. Ten má licenci na výrobu vozů Volkswagen a Škoda.

Provozní zisk mateřského koncernu Volkswagen bez mimořádných položek se v prvním pololetí zvýšil o 16,1 procenta na více než 13 miliardy eur. Tržby vzrostly o dvě procenta na 132,3 miliardy eur.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme