Škoda Auto se s odbory nedohodla, sobotní výroba končí

Odbory mladoboleslavské Škody Auto se s firmou nedohodly na nové kolektivní smlouvě, sobotní výroba v automobilce proto končí. Stávková pohotovost bude příští týden pokračovat i sérií odborářských mítinků.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Odbory Škody Auto jsou ve stávkové pohotovosti (ilustrační foto)

Odbory Škody Auto jsou ve stávkové pohotovosti (ilustrační foto) | Zdroj: ČTK

Dohoda o takzvaných flexikontech skončila s platností kolektivní smlouvy k 31. březnu, a tím končí i sobotní výroba.

Zájmem firmy je proto co nejrychleji uzavřít novou kolektivní smlouvu, tvrdí odboráři. Brzy zahájí jednání se zprostředkovatelem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vyjednávání o nové kolektivní smlouvě ve Škodě Auto sleduje reportérka Jana Huzilová

„Když by zprostředkovatel byl dohodnut nebo jmenován, dáme mu podklady a on do 15 dnů musí vynést svůj návrh. Dalších pět dnů ještě zákon ponechává oběma stranám, aby se dohodly, takže uplynutím 20 dnů bez dohody je řízení přes zprostředkovatele prohlášeno za neúspěšné a může se jít legálně do stávky,“ řekl člen stávkového výboru Jiří Hašek.

Jak ale zdůraznil, odboráři jsou nadále ochotní s vedením automobilky jednat. Podmiňují to tím, že firma nabídne vyšší hodnoty a přijde s konstruktivním návrhem. První setkání se očekává v úterý po Velikonocích.

Odboráři žádají růst tarifů o šest procent

Odbory požadují navýšení platových tarifů o šest procent, poslední nabídku firmy ve výši 4,3 procenta považují za nedostatečnou. „Základem je zvýšit tarif a některé hodnoty, o kterých ještě teď hovořit nemůžu, protože to je strategie a je věcí podnikové rady, aby to schválila,“ shrnul požadavky odborů jejich předseda Jaroslav Povšík.

Škoda Auto průběh jednání nekomentuje a nevyjádřila se ani ke krokům odborů, tedy stávkové pohotovosti. Jediné, co firma k vyjednávání řekla, že se bude snažit dojít k dobrému výsledku, přijatelnému pro obě strany.

"Pokud bude potřeba vyjednávat, tak samozřejmě budeme vyjednávat i po termínu. Naší momentální pozici znáte a já si nemyslím, že by byla špatná," uvedl personální šéf Škody Auto a člen vyjednávacího týmu Bohdan Vojnar.

Stávkovou pohotovost vyhlásili odboráři ve škodovce včera. Dnes avizovali, že chtějí uspořádat celkem 33 mítinků ve všech třech závodech v Mladé Boleslavi, Kvasinách a ve Vrchlabí. Podle postoje pracovníků se pak rozhodne o dalším postupu.

Na základě kolektivní smlouvy z loňského roku se zaměstnancům od dubna zvýšily tarifní mzdy o čtyři procenta a vzrostly také jednorázové platby. Průměrná mzda dělníků v roce 2011 byla podle aktuálních informací odborů 30 640 korun včetně bonusů.

Jana Huzilová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme