Linky Škoda Auto obnoví provoz až 10. ledna, odstávka tak bude trvat přes dva týdny

Výroba v automobilce Škoda Auto se po vánočních svátcích rozjede až 10. ledna. Výrobní linky se před svátky zastaví 22. a 23. prosince. Uvedl to ve čtvrtek týdeník Škodovácký odborář. Důvodem delší odstávky je podle něj rozhodnutí z koncernu Volkswagen a také nutnost provést plánované investice.

Tento článek je více než rok starý.

Mladá Boleslav Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výrobní linka Škodovky v Mladé Boleslavi

Výrobní linka Škodovky v Mladé Boleslavi | Foto: Škoda Auto

Firma podle odborů požadovala, aby byla na tyto dny naplánována dovolená, odbory to ale odmítaly. „Vyjednali jsme pro tyto dny překážku na straně zaměstnavatele s náhradou 80 procent průměrné mzdy, což představuje denní výdělek,“ uvedl předseda podnikové rady Jaroslav Povšík.

„Platí, že kdo v tyto dny nemá smysluplnou práci, tak má překážku na straně zaměstnavatele. Firma to akceptovala,“ dodal.

Montáže budou v roce 2022 nabíhat ranní směnou v pondělí 10. ledna. Některé provozy, které musí zajistit karoserie do výroby, například svařovny nebo lakovny, se ale rozjedou již noční směnou z neděle na pondělí 10. ledna.

Nedostatky čipů

Výroba aut v Česku v říjnu meziročně klesla o 47 procent. Na vině je zejména nedostatek čipů

Číst článek

Dříve začnou fungovat i některé provozy lisoven. V provozu komponent se budou lidé do práce vracet již v prvním týdnu příštího roku.

Škoda Auto loni dodala celosvětově přes milion aut. Provozuje tři výrobní závody v České republice. Během letošního roku musela firma několikrát výrazně omezit či zcela zastavit výrobu kvůli nedostatku čipů.

Podnik očekává, že do konce letošního roku kvůli nedostatku dílů vyrobí zhruba o 250 000 vozů méně. Automobilka Škoda Auto v období od ledna do září téměř zdvojnásobila provozní zisk na 900 milionů eur (zhruba 23 miliard Kč) ze 469 milionů eur před rokem.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme