Škoda Power vyhrála tendr na zařízení uhelné elektrárny v Kolumbii

Plzeňská společnost Škoda Power zvítězila v tendru na dodání turbosoustrojí pro budovanou uhelnou elektrárnu v Kolumbii. Vyrobí parní turbínu, generátor, systém kontroly a řízení a další doplňková zařízení. V průběhu čtyř měsíců je to po projektu v Panamě už druhý tendr v Latinské Americe, z něhož Škoda Power vyšla jako vítězný dodavatel turbosoustrojí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Škoda Power turbína

Škoda Power turbína | Foto: Ogilvy PR

Do Kolumbie by se vyrobené zařízení mělo začít vozit v polovině příštího roku. Uvedení elektrárny do provozu se plánuje na konec roku 2015. Hodnota zakázky je půl miliardy korun.

Panamský a kolumbijský projekt navazují na úspěšné zakázky Škody Power v chilské elektrárně, kam dodala tři turbosoustrojí o výkonu 160 megawattů. V nejbližších měsících se má také rozhodnout o nabídkách pro tři elektrárny v Dominikánské republice, kde je Škoda Power jedním z preferovaných dodavatelů.

Kromě toho chce společnost s pomocí své mateřské firmy Doosan proniknout na trh ve Spojených státech amerických. Tam nabízí hlavně zařízení pro elektrárny spalující biomasu a paroplynové cykly.

Plzeňský podnik s více než 1100 zaměstnanci a ročními tržbami přes 8 miliard korun ale není jediným podnikem, který v posledních dnech ohlásil velký exportní úspěch.

Papcel získal zakázku v Bělorusku

Třeba litovelský Papcel získal velkou zakázku v Bělorusku. Za 1,8 miliardy korun postaví na klíč celou papírnu. Postará se o vše od projektu přes stavbu výrobních hal, skladů, komunikací až po dodávku a montáž strojů včetně uvedení do provozu a zaškolení obsluhy.

Nový závod ročně vyrobí 30 tisíc tun papíru, jde tak o největší zakázku v historii Papcelu, která vytíží konstruktéry a výrobu na celý jeden rok. I proto chce litovelský podnik příští rok přijmou 30 nových zaměstnanců do konstrukčního oddělení i do výroby. Teď zaměstnává 258 lidí.

Další velká zakázka v hodnotě několika desítek milionů eur se pro Papcel rýsuje také v Rusku. Tamní podnik Perekrostok chce pořídit novou papírenskou linku a od Papcelu si už vyžádal projektovou dokumentaci a další podklady.

Jitka Hanžlová, Kateřina Kozmová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme