Škoda představuje na autosalonu v Paříži auto na elektřinu

Nečekané překvapení připravila na dnes začínající světový autosalon v Paříži mladoboleslavská Škodovka. Na stánku automobilky se objeví model Octavia Combi poháněný pouze elektřinou. Zcela funkční prototyp naznačuje směr, kterým se chce automobilka v budoucnu vydat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Škoda Octavia Combi poháněná pouze elektřinou

Škoda Octavia Combi poháněná pouze elektřinou | Foto: Škoda Auto

„Na stánku vystavujeme pojízdný prototyp modelu, pro nějž byla použita současná Octavia Combi, která má baterku a je schopná už jezdit. Prototyp tak, jak je postaven, je schopen urazit vzdálenost až 140 kilometrů,“ potvrdil Evžen Krauskopf ze Škoda Auto.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na pařížský autosalon, na kterém Škoda Auto představí svůj elektromobil, se vypravil Petr Jansa

Prototyp má už za sebou stovky testovacích kilometrů. Do tří let by Škoda chtěla dostat svá elektrická auta na silnice. Svůj vůz si pak můžete dobít i doma ze zásuvky.

„Jisté je, že už příští rok uvedeme do provozu testovací flotilu asi dvaceti vozů, předpokládáme, že zřejmě v Čechách a v Německu a budeme na ní sbírat první zkušenosti z provozu. Na základě toho se rozhodneme, jaký model a kdy zavedeme do sériové výroby,“ uvedl Krauskopf.

Baterie váží 315 kilo a její kapacita je 26,5 kilowathodiny. Nabíjení by podle Krauskopfa mohlo trvat více než osm hodin při 230 voltech a čtyři hodiny při 400 voltech.

Elektromobily nastupují

Letošní pařížský autosalon jednoznačně dokazuje výraznější nástup elektromobilů. Éra, kdy byly hlavními hrdiny autosalónů hybridní automobily, pomalu končí, hlásí z Paříže šéfredaktor Motožurnálu Jan Říha.

Přehrát

00:00 / 00:00

Šéfredaktor Motožurnálu Jan Říha o elektromobilech na pařížském autosalonu

Například největší evropská automobilka Volkswagen si dala za cíl dostat přes bestsellery typu Golf elektromobily z pozice exotických produktů a být lídrem mezi výrobci nabízejícími elektromobily do roku 2018. V Německu má totiž podle plánů spolkové vlády jezdit do roku 2020 přibližně milion elektromobilů.

Ale už letos v prosinci japonská automobilka Mitsubishi uvede elektromobil iMiEV na 14 trzích včetně Francie, Velké Británie a Německa. Další trhy, včetně českého, budou následovat v roce 2011. Cena tohoto vozu se dvěma bateriemi se bude pohybovat okolo 34 tisíc eur, tedy 850 tisíc korun.

Igor Maňour, Petr Jansa, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme