Škodě Auto se krize vyhýbá, loni přijala 1650 zaměstnanců

Mladoboleslavská automobilka Škoda Auto loni vytvořila 1650 nových pracovních míst, tedy nejvíce v historii. Na konci roku zaměstnávala skoro 26 tisíc lidí. V době, kdy firmy spíše propouštějí kvůli obavám z hospodářské krize, a lidé šetří, se Škodě neobvykle daří.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Studie Škoda MissionL

Studie Škoda MissionL | Foto: Jan Říha

Podle generálního tajemníka Evropského sdružení automobilového průmyslu Ivana Hodače je úspěch Škody Auto neobvyklý v evropském i světovém srovnání:

„Je to hodně výjimečné. Letos i loni na tom byl automobilový průmysl opravdu špatně. Když se podíváme na Fiat, Renault a jiné značky, tak ty více propouštějí, než nabírají. Škodovka je na tom velice dobře. Má výborné vozy, při porovnání kvality a ceny jsou to jedny z nejlepších vozů v Evropě a vůbec na světě.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Situace na trhu s automobily zhodnotil generální tajemník Evropského sdružení automobilového průmyslu Ivan Hodač

Lidé jsou podle Hodače méně ochotní utrácet za auta a kupují spíše menší a levnější vozy. To nahrává právě mladoboleslavské Škodě – vyrábí auta, o která mají lidé nyní největší zájem.

Automobilový průmysl je podle něj stále v útlumu, především však v Evropě. „Výrobci jako je Fiat, Renault, Peugeot, Citroën jsou na tom velice špatně, BMW nebo Mercedes jsou na tom o něco lépe. Evropský trh se v roce 2011 zase propadl, bude se asi propadávat dál,“ uvádí Ivan Hodač.

Celosvětově je podle něj situace lepší – automobilkám pomáhá vyšší odbyt v Číně, Indii, Brazílii, Rusku i Spojených státech.

Prodej osobních aut loni stoupl o 2,4 % na 173.282 vozů

Veronika Sedláčková, Mirko Kašpar Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme