Škodu Auto přibrzdila stávka; ve středu pokračují jednání

Stávka ochromila největší firmu v Česku, mladoboleslavskou Škodu Auto. Konec stávky je ohlášený na středeční šestou hodinu ranní. Odboráři od úterního rána zastavili výrobu, protože žádají vyšší mzdy. Jednotlivé provozy všech třech domácích továrnách firmy - tedy v Mladé Boleslavi, Kvasinách a Vrchlabí. postupně přerušovaly práci na 2,5 hodiny. Škoda pro automobilku půjde do desítek milionů korun. Další kolo jednání o nových podmínkách nárůstu platů je plánováno také na středu, pokud se odbory s vedením firmy nedohodnou, obnoví stávku opět ve čtvrtek.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

expediční sklad Škody Auto

expediční sklad Škody Auto | Zdroj: ČTK

Možnost, že by se ve Škodovce stávkovalo déle, znepokojila některé dodavatele mladoboleslavské automobilky. Jednodenní stávka by se jejich výroby nijak dotknout neměla. Někteří se již na variantu delší stávky připravují

Mezi lidmi, kteří dnes v úterý ráno nastupovali na směnu, převládalo přesvědčení, že stávka bude mít pozitivní účinek a vedení automobilky vyhoví jejich mzdovým požadavkům.

"Když vám jde o platy, tak by se měl připojit každý. Podívám se na to, kolik měla firma zisky, a když to porovnáte jedno k druhému, tak si myslím, že je to oprávněné," řekla Českému rozhlasu jedna ze zaměstnankyň. "Když se neozveme, tak budeme dělat pořád za stejné peníze," zdůraznil odhodlání i další.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jana Huzilová mezi stávkujícími

Odborový pracovník lisoven a pracoven Vladimír Kment novinářům potvrdil, že stávka za vyšší mzdy ve Škodovce probíhá s podporou drtivé většiny zaměstnanců. "Těch, co nestávkují, je opravdu minimum, stejně však nemohou pracovat," řekl Kment.

Proti původnímu vyjádření předsedy odborů Jaroslava Povšíka se ale nějaké vozy vyrobily. "Bude jich několik stovek," doplnil Kment. Plánovaná škoda 55 milionů korun bude tedy o něco nižší. Za den se obvykle ve Škodě vyrobí asi 2500 aut, přesný počet dnes vyrobených vozů bude znám až večer.

Stávku odstartovali pracovníci lakovny a po dvouapůlhodinovém protestu se akce přesunula do montovny Škody Octavia. Postupně pak protestovali zaměstnanci dalších provozů. Takzvaná skákavá stávka bude podle plánu odborářské organizace pokračovat celý den. Nyní začali protestovat lidé na odpolední směně, poté se jí zúčastní i pracovníci na noční směně. Stávkuje se i v Kvasinách a Vrchlabí.

zaměstnanci automobilky | Foto: ČTK

Ve středu stávka pokračovat nebude, v devět hodin ráno začne další kolo vyjednávání, řekl mluvčí Škody Auto Jaroslav Černý. Odbory vyhlásily stávku jako časově neomezenou. Pokud se s vedením podniku na růstu mezd dohodnou, jsou připraveny stávku přerušit a spolupracovat na náhradě ušlého zisku. Souhlasily by například s dočasným zvýšením rychlosti pásu. V případě, že k dohodě nedojde, je pokračování stávky naplánované na čtvrtek.

Předseda dozorčí rady Škody auto Vratislav Kulhánek v televizi Nova vyjádřil naději, že středeční jednání povedou ke shodě a k ukončení stávky: "Tak diskuse a dohoda je vždycky o dohodě, takže samozřejmě všichni z nás trošičku ustoupí od svých stanovisek a k dohodě podle mého názoru dojde."

Poslední nabídka firmy by znamenala růst platů o 7,5 procenta letos a o 2,5 procenta v příštím roce. Automobilka už nabízela růst platů o 13 procent letos, v pátek ale svou nabídku stáhla v reakci na její odmítnutí odboráři. Ve Škodovce pracuje asi 27.000 lidí, průměrná dělnická mzda činí zhruba 22.000 korun, což je asi o 2000 korun více než republikový průměr.

Milan Kopp, Martin Hromádka, Štěpánka Čechová, Jana Huzilová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme