Skončil zákaz trhů a výstav drůbeže a ptáků

Česko zrušilo zákaz trhů a výstav drůbeže a ptáků, který přijalo v rámci opatření proti zavlečení ptačí chřipky na své území. Po jednání Ústřední nákazové komise to oznámil ministr zemědělství Jan Mládek.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slepice zobe zrní

Slepice zobe zrní | Foto: Jan Rosenauer

Důvodem zmírnění prevence je podle Státní veterinární správy to, že za dobu platnosti zákazu tzv. svodu ptáků nebyla v tuzemsku ptačí chřipka zjištěna a nebylo zjištěno ani podezření. Chovatelé budou moci také opět pořádat soutěže poštovních holubů. Česko zákaz svodů drůbeže a ptáků zavedlo od 22. října. Někteří pořadatelé výstav si poté stěžovali na zmařené výdaje do uspořádání akcí, které se nakonec nekonaly. Ministerstvo podle Mládka hledá cesty, jak by mohly být tyto ztráty alespoň částečně kompenzovány.

V platnosti zůstává další mimořádné opatření z konce října, kdy Česko v souladu s postupem EU až na výjimky zakázalo dovoz exotických ptáků ze zemí mimo unii. Omezení se plně týká obchodních importů, u osobních dovozů, kdy si majitel veze nejvýše pět ptačích svěřenců, lze udělat výjimku. Všechny tyto dovozy ale mohou jít jen přes letiště v Praze Ruzyni. Ptáci musejí být v karanténě buď 30 dní před nebo po importu, nebo musejí být očkováni, případně vyšetření na virus ptačí chřipky.

Toto opatření se nevztahuje na živé ptáky v zájmovém chovu dovážené jejich majiteli z Andorry, Faerských ostrovů, Grónska, Islandu, Lichtenštejnska, Norska, San Marina, Švýcarska a nově také z Vatikánu a Monaka.

V ČR také stále platí stejné zákazy dovozu drůbeže, ptáků a dalších rizikových komodit ze zemí s výskytem ptačí chřipky jako v ostatních členských státech EU. Trvá rozšířený monitoring drůbeže a volně žijících ptáků a doporučení chovatelům k ochraně chovů.

Ministr Mládek také vysvětlil, že komise se sejde opět v případě zásadní změny nákazové situace, tedy například v případě výskytu ptačí chřipky v zemích EU. Mimořádná opatření mohou podle veterinární správy opět zpřísnit zejména na jaře, kdy se budou přesouvat stěhovaví ptáci.

Milan Kopp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme