Skotská banka bojuje s vládou o vysoké odměny pro své bankéře

Vedení jedné z největších britských bank Royal Bank of Scotland pohrozilo kolektivní rezignací, pokud se vláda pokusí omezit výši výročních bonusů vyplácených makléřům. Royal Bank of Scotland, kterou loni zachraňovali před bankrotem daňoví poplatníci, se chystá vyplatit na bonusech celkem 1,5 miliardy liber, v přepočtu asi 45 miliard korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Britská královna Alžběta na desetilibrové bankovce

Britská královna Alžběta na desetilibrové bankovce | Foto: Fotobanka stock.xchng

Podle náměstka britského ministra financí pro londýnskou City Paula Mynerse by se akcionáři měli ptát, zda jde o zaslouženou odměnu: "Zda jde o ocenění talentu a schopností, nebo zda jsou příznivé finanční výsledky za rok 2009 spíše výsledkem vládní podpory."

Přehrát

00:00 / 00:00

O sporu Royal Bank of Scotland s britskou vládou mluvil na Rádiu Česko spolupracovník Českého rozhlasu ve Velké Británii Ivan Kytka.

Shodou okolností britská vláda oznámila, že celkové náklady na záchranu bankovního sektoru dosáhly astronomické výše 850 miliard liber, v přepočtu asi 25 biliónů korun, mimochodem zhruba osminásobku českého hrubého domácího produktu.

Podle vydání Financial Times vedení Royal Bank of Scotland nakonec ustupuje a hledá nějaký kompromis. Pokud by se tak nestalo, má vláda jako majoritní vlastník Royal Bank of Scotland právo nominovat svoje vlastní vedení nebo generálního ředitele banky, který vyjde požadavkům vlády vstříc.

Při nevyplacení odměn hrozí pokles akcií

Něco takového je ale nebezpečné, protože znárodněné banky operují v plně tržním prostředí a pokud nevyplatí bonusy, které vedení považuje za oprávněné, tak hrozí to, že ti nejlepší makléři a investiční bankéři odejdou ke konkurenci. To bude mít v důsledku dopad na ceny akcií, které poklesnou, a nakonec na to opět doplatí v konečné fázi daňový poplatník.

Podobný spor jako s Royal Bank of Scotland přitom britská vláda vede i s bankou Lloyds, která byla také loni znárodněna, a která oznámila, že vyplatí vysoké prémie 200 bankéřům, kteří se podíleli na fúzi banky s krachující Halifax Bank of Scotland.

Ivan Kytka, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme