Škrty u velkých střadatelů v kyperské bance Laiki mohou být až 80 procent

Až o čtyři pětiny vkladů nad 100 tisíc eur by mohli přijít někteří klienti druhé největší kyperské banky Laiki. Ta zaniká v souladu s mezinárodní záchranou země před bankrotem. Uvedl to kyperský ministr financí Michalis Sarris v televizním rozhovoru.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr financí Kypru Michalis Sarris

Ministr financí Kypru Michalis Sarris | Zdroj: Reuters

Banka Laiki se v rámci ozdravení bankovního sektoru sloučí s hlavním a největším finančním ústavem na ostrově Bank of Cyprus, která od Laiki převezme zdravá aktiva, část dluhů a povinně pojištěné vklady do 100 tisíc eur.

Vkladatelům banky Laiky s účty nad 100 tisíc eur se přitom odepíše výrazná část aktiv, která se převede na akcie.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reakci ratingových agentur přiblížil redaktor Jan Beneš

Škrty u vkladů nad 100 tisíc eur v kyperské bance Laiki dosahují až 80 procent. Toto nezbytné opatření se podle Sarrise bude týkat i Bank of Cyprus. Zatím však není jasné, v jakém rozsahu.

Ministr financí také nevyloučil, že kyperská vláda bude nucena přistoupit v důsledku očekávaného prudkého poklesu ekonomického výkonu ostrovní země ke snižování důchodů a mezd ve státní správě. Ty byly dosud vysoké.

„Měli jsme u nás ve firmě asistentku, dostávala minimální mzdu 850 eur. Potom ji ale její matka dostala k sobě na městský úřad. Na poloviční úvazek tam má 2000 eur. Jako obyčejná sekretářka,“ popisuje dnešní situaci podnikatel Angelos.

Kypr v pondělí získal od eurozóny a Mezinárodního měnového fondu příslib půjčky 10 miliard eur výměnou za sanaci domácího bankovnictví. Dalších 6 potřebných miliard musí stát najít sám.

Skepse ratingových agentur

Plán na záchranu Kypru, ve kterém mají být využity i vysoké vklady střadatelů, sledují také ratingové agentury. Závěry některých z nich nejsou úplně příznivé.

Třeba podle agentury Moody´s vytváří přístup ministrů financí prostor pro snížení ratingu některých zemí eurozóny. Doslova přeceňují snahy udržet kritickou situaci na Kypru nad vodou, navíc není vůbec jasné, jestli se jim podaří zabránit rozšíření krize do dalších evropských zemí. Jeden analytik z Moody´s pro agenturu Reuters dokonce řekl, že důvěra není na místě.

Denní limit pro výběr peněz na Kypru se má od zítřka zvýšit na 300 eur

Číst článek

Úvěrové hodnocení Kypru by mohla snížit také ratingová agentura Fitch. Podle ní je kyperský bankovní systému ve stavu, kvůli kterému je jednoznačně v ohrožení celá kyperská ekonomika. Úvěrové hodnocení Kypru už před týdnem o jeden stupeň snížila další agentura, a to Standard and Poor´s.

Stále vysoké jsou také obavy odborníků a investorů, že by se mohla krize rozšířit dále do Evropy. Výhled finančních analytiků pro jednotlivé sektory hospodářství eurozóny není příliš dobrý, zřejmě právě i kvůli situaci na Kypru.

Ekonomická nálada se tento měsíc o něco zhoršila. Odborníci očekávali pokles, ale dluhová krize na Kypru je nepříjemně překvapila – nálada spadla víc, než čekali.

Kyperská centrální banka se po 11 dnech připravuje na znovuotevření bank

Číst článek

Jan Prokeš, Simona Bartošová, Vojtěch Kouřímský, Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme