Křetínského skupině spadající pod Energetický a průmyslový holding klesl meziroční zisk o 5,6 procent

Společnosti EP Infrastructure, která je jednou z hlavních složek Energetického a průmyslového holdingu podnikatele Daniela Křetínského, klesl loni meziročně provozní zisk EBITDA o 5,6 procenta na 1,43 miliardy eur (36,6 miliardy korun). Konsolidované tržby stagnovaly na 3,1 miliardy eur (79,7 miliardy korun). Vyplývá to z výsledků, které ve středu firma zveřejnila na svém webu.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Daniel Křetínský

Daniel Křetínský | Foto: Ladislav Němec / MAFRA | Zdroj: Profimedia

Mluvčí holdingu Křetínského Daniel Častvaj upozornil, že upravená EBITDA firmy meziročně stoupla o 0,3 procenta na 1,47 miliardy eur (37,6 miliardy korun). „Tento ukazatel je podle nás férovější, protože reflektuje některé jednorázové vlivy a změny, které se uskutečnily,“ řekl Častvaj.

Obavy z českého miliardáře. Novináři z Le Monde chtějí zabránit Křetínskému v kontrole, píše Financial Times

Číst článek

Holding je strukturovaný do dvou hlavních pilířů - EP Infrastructure a EP Power Europe. EP Infrastructure ve struktuře Energetického a průmyslového holdingu zastřešuje tranzit plynu, distribuci elektřiny a plynu, skladování plynu a teplárenství.

Podíl 31 procent v EP Infrastructure patří fondu australské banky Macquarie, zbytek patří Energetického a průmyslového holdingu. Většinovým vlastníkem Energetického a průmyslového holdingu se předloni stal Křetínský, který nyní drží 94 procent akcií. Firmu opustili podnikatel Patrik Tkáč a investoři spojení se skupinou J&T.

Různorodé aktivity

„Strategie založená na diverzifikované struktuře skupiny sestávající z regulovaných a dlouhodobě kontrahovaných aktiv, díky které EP Infrastructure dosahuje předvídatelných a stabilních výnosů, zůstává nadále v platnosti, což dokazují i velmi potěšující výsledky za rok 2018,“ uvedl místopředseda představenstva EP Infrastructure Gary Mazzotti.

Křetínského CMI prodává polské rádio, kupuje ho vydavatel deníku Gazeta Wyborcza

Číst článek

Do EP Infrastructure podle webu firmy kromě majoritního podílu v Pražské teplárenské a v maďarských teplárnách Budapesti Erömü patří mimo jiné podíly holdingu ve společnosti Eustream, kde jako manažer působí bývalý premiér Mirek Topolánek, či společnosti Nafta, která na Slovensku provozuje zásobníky plynu.

Druhou větví holdingu je EP Power Europe. Zastřešuje těžbu uhlí a výrobu elektřiny. O loňských Vánocích holding jejím prostřednictvím podal závaznou nabídku na koupi francouzských aktiv německé skupiny Uniper. V létě 2016 pak holding ovládl německé hnědouhelné doly, které v konsorciu s firmou PPF Investments koupil od švédské společnosti Vattenfall.

Křetínský je podle loňského žebříčku časopisu Forbes pátým nejbohatším Čechem s majetkem ve výši 59 miliard korun. Podnikatel je mimo jiné spolumajitelem fotbalového klubu AC Sparta Praha.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme