Skupina Penta koupila dvě přední slovenská vydavatelství

Investiční skupina Penta ve spolupráci s nizozemskou investiční společností V 3 Media Holdings koupila přední slovenská vydavatelství 7 Plus a Trend Holding. Obě vydavatelství měla slovenské vlastníky. Penta plánuje v budoucnu vstoupit na mediální trh také v České republice a Polsku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výběr z denního tisku, noviny

Výběr z denního tisku, noviny | Foto: Tomáš Vodňanský | Zdroj: Český rozhlas

Penta uvedla, že pro vstup na mediální trh se rozhodla z důvodu odchodu nadnárodních vydavatelských skupin z regionu a vzhledem k podnikatelským aktivitám skupiny, jejíž firmy se zaměřují na spotřebitele.

Společnost 7 Plus je druhým největším vydavatelstvím na Slovensku. Vydává 15 titulů včetně nejčtenějšího týdeníku Plus 7 dní a třetího nejprodávanějšího deníku Plus Jeden deň.

Přehrát

00:00 / 00:00

O koupi slovenských vydavatelství skupinou Penta mluvil Martin M. Šimečka, editor časopisu Respekt a bývalý šéfredaktor deníku SME

Vydavatelství loni koupilo slovenskou divizi Centrum Holdings, která provozuje hojně navštěvované internetové portály Centrum.sk a Atlas.sk včetně zpravodajského portálu Aktuálne.sk. Tržby společnosti 7 Plus loni dosáhly 26,3 milionu eur (730 milionů korun).

Do portfolia vydavatelství Trend Holding s loňskými tržbami ve výši 5,18 milionu eur zase patří ekonomický týdeník Trend a dvoutýdeník Profit. Jak Trend Holding, tak 7 Plus dosud nepatřily do mezinárodních mediálních skupin, ale vlastnili je slovenští podnikatelé.

„V každém případě to není dobrá zpráva pro nezávislost tisku. Vydavatelství Plus 7 dní a zejména týdeník Plus 7 dní funguje na Slovensku skoro přes 25 let a ovládl týdeníkový trh, na rozdíl od českého. Byť je to jemný bulvár, ale politicky velmi vlivný,“ říká Martin M. Šimečka, editor časopisu Respekt a bývalý šéfredaktor deníku SME.

„Ještě mají deník, který je také bulvár, ale může být politicky vlivný, když chce. Je to jeden z nejdůležitějších pilířů vlivného tisku. A ekonomický týdeník Trend je zase nejlepší na trhu – informačně a seriózností,“ dodává Šimečka.

Finanční skupina Penta plánuje vytvořit tým expertů, který bude odpovědný za další akvizice médií v ČR, na Slovensku a v Polsku.

Penta v minulosti investovala především do maloobchodu, zdravotnictví, letecké výroby, strojírenství, energetiky, zábavního průmyslu, bankovnictví a realit.

Loni změnilo majitele slovenské vydavatelství Ecopress, které na Slovensku vydává list Hospodárske noviny a další odborné tituly. Novým vlastníkem Ecopressu se stala Skupina Agrofert Holding, za kterou stojí současný český ministr financí Andrej Babiš.

Květa Moravcová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme