Slabá úroda nejspíš zvedne ceny pečiva. Někteří pekaři by jinak museli skončit

Celosvětově slabá úroda obilí zřejmě zvedne ceny pečiva. Čeští zemědělci očekávají, že letos sklidí až o čtvrtinu méně obilí. Cena mouky by se tak mohla zvýšit až o 25 procent. Pokud by pekaři nezdražili, řada z nich by prý musela skončit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pečivo (ilustrační foto)

Pečivo (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

„Pekaři se budou snažit udržet kvalitu produkce. Ta kvalita s sebou nese určité zvýšené náklady, musí platit nejen suroviny, ale musí dobře zaplatit i zaměstnance, aby vyráběli kvalitně,“ vysvětluje předseda Podnikatelského svazu pekařů a cukrářů Jaromír Dřízal.

„Pokud by se ta cena nezvýšila, tak by samozřejmě řada pekáren musela ukončit podnikání, a to by nebyla dobrá zpráva pro spotřebitele, protože nabídka na trhu by byla podstatně chudší. A samozřejmě by stoupl i podíl výrobků ze zamrazených polotovarů, které sem z valné části proudí i ze zahraničí,“ potvrzuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Předseda Podnikatelského svazu pekařů a cukrářů Jaromír Dřízal mluvil v pořadu Stalo se dnes o cenách pečiva

Pekaře teď podle Dřízala čeká jednání s obchodníky o tom, aby se růst nákladů projevil i v konečných cenách. Dodává ale, že případné zvýšení by peněženky spotřebitelů nijak zásadně neohrozilo. To se prý ukazuje i na prodeji pečiva dopékaného na prodejnách.

„Dnes už platí vyhláška, kdy je povinnost obchodníků označovat tyto výrobky, které jsou ze zmrazených polotovarů, a můžete si všimnout, že cena je prakticky o sto procent vyšší než u klasického čerstvého pečiva. Takže je vidět, že zákazník, pokud je výrobek kvalitní, často sáhne i po dražším výrobku. Takže já bych se případné úpravy cen neobával,“ uvažuje Dřízal.

Připomíná, že průměrný Čech spotřebuje ročně asi 41 kilogramů chleba, což ho vyjde zhruba na tisíc korun vzhledem ke spotřebitelské ceně chleba 23 korun.


Jan Richter, Kristina Winklerová, Zuzana Hálová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme