Slabý rubl může zúžit prostor pro české exporty do Ruska

Nejisté vyhlídky ruské měny straší také Česko. Hlavně firmy, které do Ruska prodávají zboží a služby za stovky milionů korun. Prudce padající rubl může způsobit i to, že ruské podniky nebudou mít na zaplacení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

zahraniční obchod, export, ekonomika

zahraniční obchod, export, ekonomika | Zdroj: Reuters

„Krize v Rusku se dotkne samozřejmě zejména ruské ekonomiky. Po letošní téměř stagnaci by mohla příští rok projít recesí doprovázenou poměrně vysokou inflací. Právě z důvodu slabého rublu,“ upozornil ředitel finančního poradenství české pobočky Deloitte David Marek.

Přehrát

00:00 / 00:00

O možném vlivu padajícího rublu mluvil ředitel finančního poradenství české pobočky Deloitte David Marek

„Z českého pohledu je důležité, že se tím zužuje prostor pro české exporty do Ruska, protože se stávají pro ruské firmy i domácnosti drahé. Kvůli slabému rublu a slabé ekonomice.“

Na měnovém trhu v Rusku pokračují i dnes prudké otřesy a kurz rublu zahájil obchodování poklesem vůči dolaru o zhruba pět procent. Tento týden ztrácí ruská měna kolem 20 procent a země je na prahu své první měnové krize od roku 1998. Od počátku roku ztrácí rubl přes 50 procent a jeho pád odráží řadu faktorů - od krize na Ukrajině a západních sankcí proti Moskvě přes obavy ze sestupu ekonomiky do recese až po nynější eskalující propad cen ropy na světových trzích.
Pramen: ČTK

„Pro české domácnosti asi dopady nebudou citelné, nicméně pro firmy, které exportují do Ruska – podílejí se 4 procenty na celém českém exportu – může být ruská krize problém,“ předvídá dále Marek.

Mezi takové exportéry zařadil zejména firmy, kterých se týkají sankce proti Rusku vyhlášené Evropskou unií, respektive USA.

„Jde o okruh zboží nějakým způsobem svázané s armádou nebo těžbou ropy. Týká se to i dodávek strojního vybavení.“

„Pokud Rusko spadne do hluboké recese, bude se to týkat celé řady dalších firem, které vyvážejí zboží do Ruska,“ připomněl David Marek.

Část případných ztrát exportérů ale mohou nést pojišťovny.

Ruská vláda se snaží stabilizovat klesající rubl

Číst článek

Milan Kopp, Michaela Široká Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme