Slabý rubl zkomplikoval Rusům zimní dovolenou. Citelné to bude v Alpách

Padající kurs rublu změnil za poslední rok zvyklosti ruských turistů. Dovolená ve střední nebo západní Evropě se jim prodražila natolik, že si ji mnozí radši odpustí. Výpadek Rusů bude cítit i v jedné z jejich nejoblíbenějších zimních destinací - rakouských Alpách. Potvrzují to třeba první čísla z Tyrolska, které na ruskou klientelu tradičně působilo jako magnet.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Noční pohled na lyžařské středisko Kitzbühel

Noční pohled na lyžařské středisko Kitzbühel | Foto: Roland Schonner

Rakouské noviny už několik měsíců píšou o tom, že v Alpách bude letos chybět ruská střední třída. Nicméně Káťa a Ivan, Rusové, kteří ke střední třídě patří, přijeli z Moskvy autem. Cesta do Kitzbühelu jim trvala dva dny. A je to jejich už několikátá podobná dovolená. A prý rozhodně není poslední.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jestli rakouské Alpy pociťují úbytek ruských turistů, zjišťoval v Kitzbühelu redaktor Vojtěch Berger

Ivan vysvětluje, že hodně Rusů si letošní zimní zájezdy koupilo s velkým předstihem, třeba už v létě nebo na jaře. Ceny v západní Evropě ale od té doby kvůli padajícímu rublu podle Ivana vzrostly jeden a půlkrát a hodně jeho krajanů zvažovalo, jestli nakonec opravdu pojedou, stejně jako on s rodinou.

Známý krejčí v Kitzbühelu, Franz Prader, který v obci zná téměř každého, to ale vidí jednoznačně. „Rusů je málo, cítí to každý. Přilétá jich méně do Rakouska a i u nás v obchodě je méně ruských zákazníků,“ říká krejčí.

I šéf kanceláře místního turistického svazu Gerhard Walter potvrzuje, že v porovnání s loňskem jsou rezervace v hotelech o něco slabší. „U ruských turistů čekáme propad, otázkou je pouze jak velký. Strach ale nemáme, když přijede méně Rusů, přijede více jiných návštěvníků. Kitzbühel má hodně pestré publikum,“ podotýká.

Nicméně třeba v malých penzionech na kraji Kitzbühelu na rozdíl od velkých hotelů už teď cítí výpadek ruských hostů.

Ruská společnost Aeroflot zrušila letos v zimě pravidelný let z Moskvy do Innsbrucku kvůli slabému vytížení. A skeptická jsou i další u Rusů oblíbená střediska v Tyrolsku, jako je Ischgl nebo Sölden. Tam se čeká výpadek ruských hostů v řádech desítek procent. Dokud ale zima neskončí, nikdo nechce špatné zprávy říkat nahlas.

Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme