Sladkosti a med. Potraviny, u kterých SZPI odhalila loni nejvíce prohřešků

Inspektoři ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce loni při kontrolách odhalili nejvíce problémů u sladkostí a medu. Neprošly dvě třetiny odebraných vzorků. Naopak nejméně prohřešků zjistili inspektoři v obilninách a výrobcích z brambor.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tabulka čokolády

Tabulka čokolády | Foto: Jiřina Šmídová

Kontroloři Státní zemědělské a potravinářské inspekce se soustřeďují hlavně na potraviny, které obsahují nebezpečné látky. A to takové, které tam dodal výrobce, nebo vznikly neodborným zacházením.

„Případně se může jednat o nebezpečnou potravinu, která vznikne neodborným zacházením při přepravě nebo přímo v místě prodeje. Jedná se například o potraviny, u kterých dojde k přerušení chladícího řetězce. To znamená, že zde může dojít k rozvoji bakteriálních kontaminací,“ vysvětluje mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Přehrát

00:00 / 00:00

SZPI zveřejnila výroční zprávu za rok 2014. Nejvíce problémů zjistili kontroloři u sladkostí a medu. Téma pro Zuzanu Petráňovou.

Mezi další prohřešky pak patří falšování. Jde o případy, kdy potravina obsahuje jinou, často levnější složku, než je uvedená na obalu.

V Česku takto přibývá hlavně falšovaného a pančovaného vína. Podle analýzy datových žurnalistů Českého rozhlasu se počet šizených sudových vín za poslední tři roky víc než zdvojnásobil.

Testy potravin časopisu dTest také dokládají, že nemusí vždy platit přímá úměra mezi cenou a kvalitou, tedy že lepší znamená dražší.

„Můžeme se setkat i s tím, že dražší výrobky jsou méně kvalitní,“ potvrzuje vedoucí právní poradny dTestu Lukáš Zelený.

Proto je podle něj třeba důležité, aby se spotřebitel při nakupování podíval na etiketu a na složení potraviny. „Aby se podíval, kolik je v daném výrobku obsahu masa nebo kolik je ovocné složky. Protože pokud to pak přepočteme třeba na kilogram ovoce, zjistíme, že jsme mohli hodně přeplatit,“ vysvětluje.

Nakupování (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos

Poznat, že je potravina falšovaná nebo neobsahuje to, co by měla mít, je ale pro běžného spotřebitele obtížné a často nemá šanci nedostatky odhalit. V drtivé většině pomůže až laboratoř, která skutečný obsah potravin zjistí.

Inspektoři proto radí, aby se lidé zaměřili se na své oblíbené značky a výrobce. A také, aby občas kontrolovali stránky inspekce potravinynapranyri.cz. Tam zjistí, jestli určitý výrobek, výrobce nebo obchodník neměl v minulosti nějaký problém, a podle toho se můžou při nákupu také zařídit.

Zuzana Petráňová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme