Slepice budou mít od příštího roku větší prostor k pohybu

Pro prodejce vajec nastává před Velikonocemi šťastné období. Ochránci zvířat ale právě v těchto dnech upozorňují, že to nemusí být zrovna šťastné období i pro slepice, které vejce snášejí. V Evropské unii by se od příštího roku neměly používat takzvané holé, nezdokonalené klece pro chov slepic.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slepice

Slepice | Foto: stock exchange, Konrad Dudek

Polsko ale údajně vystupuje proti zákazu těchto klecí. A česká Společnost pro zvířata dnes v Praze uspořádala happening, kterým chtěla apelovat na Poláky, aby se změnou chovu slepic neotáleli.

Hlavní rozdíl mezi holou klecí a zdokonalenou verzí, která by se měla od příštího roku výhradně používat, spočívá podle Dity Michaličkové ze Společnosti pro zvířata především ve větší velikosti klece, která prostorově přesahuje rozměr papíru formátu A4 na jednu slepici a má větší výšku. Nová verze musí navíc obsahovat místo, kam slepice mohou snášet vajíčka, bidýlko o rozměru 15 centimetrů a prostor na popelení s nějakým materiálem.

Dana Michaličková tvrdí, že v dosavadních klecích slepice trpí. S tím nesouhlasí předsedkyně představenstva Českomoravské drůbežářské unie Dagmar Tůmová.

Přehrát

00:00 / 00:00

O chovu slepic v Evropské unii v Ozvěnách dne na Radiožurnálu.mp3

„Zvířata jsou geneticky šlechtěná pro určité technologie. Když si vezmeme nové technologie, které jsou povoleny od 1. ledna 2012 podle směrnice Evropské unie, tak pouze jedna z nich má výběh. To jsou ‚free range‘, tedy podlahové chovy s výběhem. Jinak jsou všechny uzavřené,“ řekla Dagmar Tůmová.

Vyšlechtěným slepicím tak podle ní nevadí, že jsou v klecích a nemají volný výběh. Naopak Dana Michaličková zdůraznila, že i když jsou tyto slepice vyšlechtěné, stále jsou to živí tvorové, kteří cítí radost, bolest.

„Neexistují pouze klece, to je jen jedna z technologií, a ty technologie jsou čtyři. Technologie klecí je nejrozšířenější, protože prostě je nejbezpečnější z pohledu spotřebitele, protože vejce se nemyjí,” uvedla Darmar Tůmová.

Nové, zdokonalené, klece se podle ní promítnou do zvýšení ceny vajec o zhruba dvacet procent.

Eva Presová, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme