Slevu na dani by měli získat ti pracující penzisté, jež se vzdají důchodů na delší dobu

V České republice je 80 tisíc pracujících důchodců. Podle letos platného nového zákona nebudou mít nárok na slevu z daní. Přišli by tím ročně o 24 tisíce 840 korun. Proto řada z nich požádala dočasně o zastavení výplat důchodu. Doufají, že si tak nárok na slevu uchovají.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Finanční úřad na Praze 1, poslední den k odevzdání daňového přiznání k dani z příjmů fyzických osob

Finanční úřad na Praze 1, poslední den k odevzdání daňového přiznání k dani z příjmů fyzických osob | Foto: Filip Jandourek

Zákon říká, že nárok na slevu z daní nemá ten, kdo pobírá starobní důchod k 1. lednu 2013. Tisíce důchodců proto požádaly o pozastavení výplaty penze právě za první leden.

Česká správa sociálního zabezpečení dostala téměř 25 tisíc takových žádostí. Úřad je musel dostat v papírové podobě nejpozději do Silvestra, elektronicky pak do 1. ledna. Pokud žádosti neměly elektronický podpis nebo nedorazily do datové schránky, museli je lidé potvrdit do pěti dnů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Příspěvek o slevách na dani pro pracující důchodce natočila redaktorka Jitka Hanžlová.

Otázkou nyní je, zda úřad uzná všechny žádosti, které splnily potřebné náležitosti, nebo bude zkoumat, zda nejde o účelové jednání a obcházení zákona – jak vyhrožovalo ministerstvo financí.

Jde však o dvě různé věci. Česká správa sociálního zabezpečení nebude zkoumat, zda to důchodci udělali kvůli získání slevy na dani z příjmu.

Všem, kdo požádali včas a správně, vyhoví. Každou žádost správa posoudí a vypočítá část důchodu za období, v níž se žadatel penze vzdal. Zašle mu pak rozhodnutí, že v danou dobu důchod nepobíral.

Protože už ale penzisté peníze za první letošní měsíc dostali, budou muset přeplatek sami poslat zpátky. A to na účet nebo poukázkou. Kdyby to neudělali, úřad by po nich přeplatek vymáhal.

Ministr financí Miroslav Kalousek znovu zopakoval, že by finanční úřady měly postupovat přísně.

„Pochopitelně někdo se může odhlásit na šest měsíců, na rok, to je jeho rozhodnutí a potom pochopitelně ta matérie se změnila. Jestliže se někdo odhlásil na týden nebo na první leden, tak ta matérie zůstává zcela stejná, je to typické účelové obejití zákona, to sebou nese rizika pro toho, kdo to účelově obchází. To riziko je v doměření daně a v penále, které nebude prominuto,” řekl Kalousek.

Takže ten, kdo požádal o delší dobu, by měl slevu na dostat. Kromě toho se mu o něco zvedne vyplácený důchod.

Správa sociálního pojištění se připravuje i na variantu, že se někdo rozhodne vzít svoji žádost o pozastavení výplaty penzí zpět.

V této souvislosti upozornila, že stáhnout žádost je možné před vydáním rozhodnutí, na něž má úřad 90 dní, i v následné třicetidenní lhůtě pro námitky. Poté začne stanovisko o pozastavení důchodu platit.

Jitka Hanžlová, Vojtěch Kouřímský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme