Slevu na dani letos žádá výrazně méně pracujících důchodců

Slevu na dani letos žádá třikrát méně pracujících důchodců než loni. Může za to zřejmě nejisté právní prostředí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Okresní správa sociálního zabezpečení.

Okresní správa sociálního zabezpečení. | Foto: Tomáš Adamec

Loni na přelomu roku požádalo o přerušení výplaty důchodu téměř 25 tisíc pracujících důchodců. Po revizi jich bylo kolem 22 tisíc. Letos ten samý krok udělalo jen necelých 5 tisíc lidí.

V roce 2013 začal platit zákon, podle kterého pracující důchodci nemají nárok na slevu na dani, která činí 24 840 korun ročně. Zákon to ale formuloval tak, že o slevu přijdou, pokud pobírají důchod 1. ledna 2014.

Na přelomu roku 2013 tedy tisíce důchodců požádalo o přerušení vyplácení důchodu. Většinou na jeden nebo pět dní. Tak by podle některých právních názorů o slevu přijít neměli.

Ministerstvo financí na základě masového přerušení prohlásilo, že finanční úřady budou pečlivě zkoumat každou žádost a budou ji hodnotit jako obcházení zákona.

Přehrát

00:00 / 00:00

Tématu se věnuje redaktorka Jitka Hanžlová

Mnozí pracující důchodci proto požádali o pozastavení platby penze na 90 dní. Protože o každých 90 dní, kdy důchodce přesluhuje, se mu zvyšuje výměr penze o jedno a půl procenta. Svoji žádost finančnímu úřadu mohou zdůvodnit tím, že chtějí mít vyšší důchod.

Jak finanční úřady postupují, není známo, protože daňová přiznání, ve kterých důchodci budou žádat o slevu na dani ze svého pracovního příjmu, budou podávat až v dubnu.

Za letošní propad žádostí může tedy zřejmě nejisté právní prostředí. Zaprvé kdyby zákon zněl tak, aby přesně vystihl záměr ministerstva financí, nerozhodla by se loni čtvrtina pracujících důchodců žádost vůbec podat.

Zadruhé Ústavní soud zatím nerozhodl, takže stále není jasné, jaký je vlastně výklad zákona. A většina lidí - tím spíše senioři - se chce vyhnout dohadování s úřady nebo se soudem.

Má to i další aspekt - jeden z odborníků upozornil na to, že velká část pracujících důchodců jsou zaměstnanci. To znamená, že jim daně dělají mzdové účetní. A ty si zřejmě vůbec netroufly riskovat, že uznají nárok na slevu na dani za takto zmatených podmínek.

V tuto chvíli není známo, kolik penzistů se rozhodlo s prací v důchodovém věku skončit. I to může ovlivnit tak velký pokles o žádosti o pozastavení penzí v posledních dnech.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme