Ministerstvo otočilo. Podle Ťoka musí České dráhy počítat slevy z cen, které běžně platí dospělí

České dráhy nyní musí počítat slevy pro studenty a seniory z nejlevnějších cen, a nikoliv z kilometrického tarifu. V pátek to řekl ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) ve videu zveřejněném na sociální síti Twitter. Ještě na začátku září, kdy nové slevy začaly platit, přitom ministerstvo dopravy dosavadní postup drah schvalovalo, přestože jím dopravce zatěžoval státní rozpočet.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr dopravy Dan Ťok za ANO

Ministr dopravy Dan Ťok za ANO | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: Český rozhlas

Výpočet 75procentních slev, které od září mohou uplatňovat studenti a senioři, z „obyčejné ceny jízdenky“ místo akčního (zlevněného) jízdného vedl k tomu, že České dráhy dostávaly větší kompenzaci od státu.

Serveru iROZHLAS tento postup potvrdila mluvčí ČD Vanda Rajnochová. První ho popsal server zdopravy.cz.

Dospělý za 295 korun, student za 121. České dráhy změnou výpočtu ceny jízdenky vydělávají na nových slevách

Číst článek

Podle ministra dopravy Ťoka se teď slevy smí počítat z obvyklého jízdného až poté, co se „doprodají akční jízdenky“. 

Od příštího pátku budou systémy nastaveny a České dráhy budou prodávat zlevněné jízdenky z nejnižší dostupné ceny. Stejně tak za uplynulé období vykáží ČD kompenzaci MD dopočítanou k nejnižší ceně,“ uvedl ministrův mluvčí Jakub Stadler pro server zdopravy.cz

„Trváme na tom, že musí mít všichni dopravci stejné podmínky, “ řekl Ťok. Jiní železniční dopravci, jako Leo Express a RegioJet, nabízeli už od počátku slevy podle jízdného, které běžně platí dospělí.

lac Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme