Slevy na mýtném by se mohly začít počítat do konce října

Na výplatu mýtných slev dopravcům je připraveno až 350 milionů korun. Vláda včera schválila návrh ministerstva dopravy, podle kterého jsou slevy rozděleny do čtyř kategorií podle počtu najetých kilometrů jednotlivých vozidel. Zatím se ale neví, odkdy se budou slevy na mýtném počítat. Mohlo by to být do konce října.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kamionová doprava

Kamionová doprava | Foto: Tomáš Adamec

Rozhodující pro start výplaty mýtných slev, které jsou kompenzací za předchozí zvýšení sazeb, je v této chvíli Sbírka zákonů. Datum, kdy se v ní objeví včera schválený návrh, je zároveň i dnem, od kterého se začne vypočítávat nárok na slevu.

To by podle Martina Nováka z ministerstva dopravy mohlo být do konce října. „Samozřejmě záleží na tom, kdy to Úřad vlády dá do Sbírky zákonů, od té doby to bude zároveň účinné. Očekáváme, že by to mohlo být určitě během měsíce,“ řekl Novák.

Aby však dopravci dostali slevu na mýtném, musejí se nejprve zaregistrovat. Příslušný formulář bude v nejbližších dnech vyvěšen na webu mytocz.cz. Podle Václava Nestrašila, který má na Ředitelství silnic a dálnic na starosti mýto, je dokument již připraven.

Přehrát

00:00 / 00:00

kezrova_mytne

Dopravci si pak formuláře mohou stáhnout, vyplnit a poslat v písemné formě – zatím nebude možné je zasílat elektronicky. Výhodou je, že pro letošní rok nezáleží na tom, kdy dopravci registraci provedou, protože rozhodující pro slevy je datum, kdy vládní vyhláška vyjde ve Sbírce zákonů.

Oproti tomu v příštích letech bude u nově registrovaných dopravců rozhodující datum registrace. Je proto lepší ji provést ještě do konce roku.

„Pakliže se zaregistrují v letošním roce, nebudou mít žádné problémy ani v letech příštích. Pakliže se v příštím roce zaregistrují třeba až v březnu nebo v létě, tak ztrácí adekvátní nárok za období, kdy nebyli registrováni,“ vysvětlil Nestrašil.

Registrace je důležitá především u dopravců, kteří platí mýto předplaceným kreditem. I ti dopravci, kteří díky fakturám už v systému jsou, se přesto musejí o slevu přihlásit.

Slevy jsou rozděleny do čtyř kategorií v závislosti na počtu najetých kilometrů příslušného vozidla. Na nejvyšší třináctiprocentní slevu má nárok majitel auta, které po zpoplatněných silnicích najede ročně minimálně sto tisíc kilometrů. Mnozí dopravci si proto stěžují, že na slevy vůbec nedosáhnou.

Zatím navíc není jasné, v jaké formě bude sleva vyplacena. „To teprve bude řešeno, zda si to budu stahovat z toho vybraného mýta a budu o to méně odvádět Státnímu fondu dopravní infrastruktury, nebo zda odvedu fondu vybrané mýto v plné míře a pak budu nárokovat zpětně nějakou dotaci,“ uzavřel Nestrašil.

Eva Kézrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme