Rekordní měsíc. Slevy v dopravě vyšly v září na 578 milionů, podle resortu je to kvůli začátku školy

Účet za státní slevy v dopravě pro studenty a důchodce byl v září rekordně vysoký, stát dopravcům vyplatil více než 578 milionů korun. Proti loňskému září je to o 115 milionů korun více. Ve středu to sdělila mluvčí ministerstva dopravy Lenka Rezková. Podle úřadu je navýšení ovlivněno začátkem školního roku.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vlak Českých drah.

Vlak Českých drah. | Foto: Jiří Špaček | Zdroj: iROZHLAS.cz

Stát poskytuje pro žáky a studenty do 26 let a seniory nad 65 let slevu na jízdném ve veřejné dopravě ve výši 75 procent. Za první rok fungování slev, tedy od loňského září do srpna letošního roku, stát dopravcům vyplatil téměř 5,6 miliardy korun.

Strop pro slevy na jízdném. Stát od ledna změní podmínky pro žáky, studenty a důchodce

Číst článek

Celková částka kompenzací za letošní září je nejvyšší od začátku platnosti slev. Dosud byl nejnákladnějším měsícem letošní květen, kdy stát dopravcům vyplatil 527 milionů korun. Naopak nejméně stát vyplatil za červenec, a to 394 milionů korun.

Podle ministerstva dopravy je tak velké zvýšení kompenzací zřejmě zapříčiněno zejména začátkem školního roku, kdy studenti a žáci ve zvýšené míře nakupovali dlouhodobě předplacené jízdenky v rámci integrovaných dopravních systémů.

„Toto se však prokáže až v dalších měsících, kdy by naopak mělo dojít v této oblasti k meziročnímu poklesu výdajů,“ podotkla Rezková. Slevy fungovaly už loni v září, tehdy však mohlo hrát roli slabší povědomí o podmínkách slev.

Slevy na jízdném vyšly státní kasu na 4,5 miliardy. Největší kompenzace dostávají České dráhy

Číst článek

Letošní září bylo rekordní i pro dopravce, České dráhy vyfakturovaly 252 milionů korun. Dosud si nejvíce účtovaly v květnu, a to 229 milionů korun. Z dalších dopravců v září nejvíce dostal RegioJet, bylo to 32,5 milionu korun.

Ministerstvo dopravy koncem října uvedlo, že zvažuje zafixování nejvyšších cen jízdenek na železnici, z nichž se sleva vypočítává. Důvodem je, že někteří dopravci zvyšují cenu na výrazně vyšší částky, než je obvyklé a podle premiéra Andreje Babiše (ANO) poskytování slev zneužívají. Limity by měly začít platit od začátku příštího roku.

Slevy platí na všech vnitrostátních dálkových regionálních autobusových a železničních linkách, v integrovaných dopravních systémech a také na linkách městské hromadné dopravy, které zajíždějí za hranice města. V železniční dopravě platí pouze ve vozech druhé třídy.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme