Sliby versus realita: Francouzského premiéra čeká první střet s voliči

Francouzský premiér Jean-Marc Ayrault bude občanům poprvé vysvětlovat, jak se slučují předvolební sliby a ekonomická realita. Socialistická vláda totiž dostala nepříznivou zprávu od Nejvyššího účetního dvora. Pokud chce kabinet dodržet plánované snižování schodku, bude muset výrazně spořit a zřejmě i propouštět státní zaměstnance.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nový francouzský premiér Jean-Marc Ayrault

Nový francouzský premiér Jean-Marc Ayrault | Zdroj: ČTK

„Předvolební sliby samozřejmě patří k tomu volebnímu ‚cirkusu‘, takže soudnější lidé si nějak zvlášť velké iluze nedělali. Obzvlášť v současné ekonomické situaci, o které se ví, že je dost vážná,“ myslí si spolupracovník Českého rozhlasu ve Francii Martin Hybler.

Socialistický prezident Francois Hollande se prý hlavně snaží rozdělit spravedlivě břemeno, které musí francouzská společnost nést.

Naplnění státní pokladny by zřejmě mohla pomoci radikálnější fiskální reforma. „Ve francouzském systému se časem prostě navršily nejrůznější daňové úlevy a opatření, které měly původně někoho či něco podporovat. Zůstaly zapsány v daňovém systému a dnes už víceméně ničemu neslouží,“ říká Hybler.

Přehrát

00:00 / 00:00

O reálnosti předvolebních slibů ve Francii hovořil na Rádiu Česko spolupracovník Českého rozhlasu ve Francii Martin Hybler

Nejrůznější statistiky se údajně shodují, že pouhé potlačení těchto daňových úlev by stačilo k vyrovnání schodku ve státním rozpočtu.

Možnost, že by vláda sáhla k propouštění státních zaměstnanců, považuje Hybler za velmi nepravděpodobnou. „To by byl krajní způsob ve velmi špatné situaci. Státní zaměstnanci patří k tradičnímu voličstvu socialistické strany. Propouštění státních zaměstnanců provozovala předchozí Sarkozyho vláda a výsledkem byl vzrůst rozpočtového schodku do obrovských rozměrů,“ tvrdí Hybler.

Jedním z předvolebních slibů bylo také snižování odchodu věku do důchodu. Ten by se ale měl týkat pouze některých lidí.

„Jedná se ty, kteří začali pracovat velmi brzy a mají odpracovaný počet 42 let, který je ve Francii potřebný k tomu, aby člověk dostal plný důchod. Pokud toto splní, budou moci odejít do důchodu. To se bude týkat poměrně malého množství lidí,“ vysvětluje Martin Hybler.

Tomáš Pavlíček, Kateřina Kozmová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme