Slováci dnes mají Den daňové svobody

Daňoví poplatníci na Slovensku si dnes mohou oddechnout. Na dnešek tam totiž připadá Den daňové svobody. Ten názorně naznačuje, jakou část roku občané vydělávají na stát, a odkdy pomyslně pracují na sebe. Češi si takového dne podle odborníků užijí 18. nebo 24. června.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

dělník

dělník | Foto: Jan Rosenauer

Podle některých ekonomů nastane Den daňové svobody v Česku 18. června, podle hlavního ekonoma společnosti Patria On-line Davida Marka dokonce až 24. června. Ředitel Liberálního institutu Miroslav Ševčík Českému rozhlasu 1 - Radiožurnálu vysvětlil, co Den daňové svobody znamená, a proč Češi na stát vydělávají déle než Slováci.

"Je to výpočet, který určuje jakousi míru přerozdělování té které země. Rozdíl je částečně dán tím, že v České republice existuje větší míra přerozdělování. Naše instituce, vláda, stát utrácejí více, než je tomu na Slovensku," řekl Ševčík.

A jak je to s daňovým zatížením ve světě? "V letošním roce to vypadá, že je na tom nejlépe Jižní Korea, pak Irsko, Spojené státy, Austrálie, Japonsko a Nový Zéland. Tam si připomínají Den daňové svobody ve druhé polovině dubna či začátkem května. Pak následuje Kanada a Slovenská republika. Jsou ale země, které jsou na druhém konci, a ty si to připomínají až v červenci - to je třeba Francie, Dánsko a Švédsko," uzavírá Ševčík.

Ondřej Černý, Marián Vojtek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme