Slováci dostanou po vstupu do eurozóny jedno euro za 30,126 koruny

Rada ministrů stanovila konverzní kurs, kterým budou lidé na Slovensku přepočítávat svoje platy a úspory na eura. Magické číslo zní 30 celých 126 tisícin koruny za jedno euro. Slovenská vláda se sice snažila intervenovat, aby byl kurz přesně 30 korun, ale Bratislava dostala z Bruselu jasný signál, že změna kurzu oproti stanovené centrální paritě nepřichází v úvahu. Nikdy v minulosti se tak totiž nestalo.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rub slovenských euromincí

Rub slovenských euromincí | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Slovenská měna za poslední dva roky střemhlavě letěla vzhůru a vůči euru posílila o 8 korun. Ekonomiku sice roztočila bývalá vláda, ta současná však udržela stabilitu a i proto ministr financí Ján Počiatek zářil spokojeností:

"Je to hlavně velký úspěch pro lidi, přičemž úroveň kurzu je taková, že nepoškozuje ani podnikatelský sektor. Čili je to dobrá zpráva pro celou společnost a jsme opravdu rádi, že jsme se dostali až do tohoto stadia," uvedl ministr. Také zástupci obchodních a bankovních kruhů na Slovensku tento kurs přivítali.

Ode dneška za měsíc musejí obchodníci uvádět ceny jak v korunách, tak v eurech a eura se objeví i na výplatních páskách. Slovenská vláda v nejbližších dnech zahájí osvětovou kampaň a úřady budou vybraným skupinám obyvatel rozdávat takzvané eurokalkulačky, které umožní jednoduché přepočítávání cen.

Přestože konverzní kurz je konečný a platný od 1. ledna příštího roku, koruna se bude do té doby na trhu nadále pohybovat. I proto se bude ve směnárnách měnit i vzájemný kurz slovenské a české koruny.

Definitivní přijetí Slovenska do eurozóny se samozřejmě neobejde bez bujarých oslav. Před sídlem evropských institucí se koná velká veselice s hudbou, balonky a výstavou slovenských mincí. Bruselské oslavy zakončí večer hudby a tance v prestižním discoklubu.

Zatímco slovenská delegace v Bruselu slaví, obyvatelé Bratislavy žijí svůj všední den. Všichni lidé oslovení Českým rozhlasem však označili kurs jako dobrý. Pamatují si totiž, že ještě v roce 2003 kupovali jedno euro za 45 korun.

Jak je daleko naše republika?

Česko by mohlo euro přijmout nejdřív za tři roky. Z konvergenční zprávy Evropské komise z minulého měsíce ale vyplývá, že Česká republika nesplňuje podmínky pro přijetí eura. Zpráva Česku vytýká především skokový růst inflace. Na druhou stranu tentokrát neříká, že by rizikem české ekonomiky byl deficit veřejných financí. Naopak chválí Českou republiku za to, že se jí podařilo věrohodným a udržitelným způsobem schodek snížit.

Pavel Novák, Martin Hromádka, Ľubomír Smatana, Katarína Brezovská, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme