Slováci se při vánočních nákupech drží spíš při zemi. I navzdory růstu platů

Ponožky nebo nový svetr, hlavně ať to není moc drahé. Slováci preferují pod stromečkem praktické dárky jako oblečení a elektroniku. I když po letech na Slovensku konečně porostou reálné platy, lidé mají pořád pocit prázdných peněženek. Tomu odpovídají i vánoční nákupy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vánoční trhy (ilustrační foto)

Vánoční trhy (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Výstava Dny Vánoc na bratislavském výstavišti nabízí tisíce dárků na jednom místě. Sehnat se tu dá všechno od vířivky, přes italské prosciutto až po slovenské ponožky. U vířivek je ale prázdno, zatímco stánky s oblečením jsou obsypané zákazníky.

Jedna žena si koupila kabelku, druhá uvažuje o vánočním ubrusu, skle či peněžence.

Zdejší prodejci ale vůbec nejsou s letošním adventem spokojení. Prodejce domácích potřeb hlásí, že lidé zboží většinou jen obhlížejí, což mu způsobuje propad v tržbách až o 50 procent oproti loňsku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zahraniční zpravodaj Českého rozhlasu na Slovensku Vojtěch Berger shrnuje, jak vypadají předvánoční nákupy na Slovensku

„Neprodává se to jako minulý rok. Minulý rok to bylo lepší. Ano, vždyť nezaměstnanost na Slovensku je 14 procent, takže to jde dolů,“ dodává.

Ekonomové sice optimisticky připomínají, že reálné mzdy na Slovensku letos vzrostly o 1 procento, k lidem se tahle novina ale ještě nedonesla. A u stánku s elektronikou to podle toho vypadá. „Rok od roku horší a horší,“ shrnuje lakonicky.

Podle průzkumů se výdaje Slováků za vánoční nákupy vejdou nejčastěji do 5,5 tisíce korun.

Komerční duch křesťanských Vánoc panuje i v muslimském Egyptě

Číst článek

Vojtěch Berger, Marína Dvořáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme