Slováci si rok s eurem chválí, přestože přineslo i problémy

Přesně rok cinkají obyvatelům Slovenska v kapsách eura a tři čtvrtiny z nich si novou měnu pochvalují. Vyplývá to z průzkumu, který nechala provést Evropská komise. Slovensko tak patří k malinkaté skupině států, kde euro lidi nezklamalo. Přitom nová měna přináší řadu problémů, třeba v turistickém průmyslu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze. Ilustrační foto.

Peníze. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Nákupní centrum v Pezinku je plné jako vždycky. Paní Zuzana vykládá zboží do auta a vůbec si nedokáže představit, že by ještě platila korunami. Je už sice v penzi, ale přivydělává si jako účetní a eura si doslova hýčká.

Přehrát

00:00 / 00:00

O vztahu Slováků k euru hovořil v pořadu Zblízka zpravodaj ČRo Ľubomír Smatana

"Můžu vám klidně říct, že mi euro vyhovuje. Ani bych neřekla, že se nějakým způsobem zdražovalo. Ne, protože obchodníci to uhlídali, ačkoliv ostatní země s tím neměly dobrou zkušenost. Euro je OK," říká paní Zuzana.

Patří mezi tři čtvrtiny obyvatel Slovenska, kteří vnímají euro jako přínos a koruny poslali do důchodu bez velké nostalgie. Vzhledem k tomu, že peníze jsou silným národním symbolem, je to docela překvapivé.

Ovšem socioložka Olga Gyárfášová má vysvětlení: "Jednak slovenská měna netrvala dlouho, byly tu československé koruny, které trvaly mnohem déle."

Euro jako záchranný pás...

Více než polovina lidí s jistotou tvrdí, že euro zdražilo zboží. Zároveň prý odradilo turisty, což trápí podnikatele. Přesto všechno i šéf zimního střediska Donovaly v Nízkých Tatrách Branislav Veľký novou měnu obhajuje.

"Jsme rádi, že euro je, protože nám to nekomplikuje život v jiných oblastech. I lidé z okolních států jsou zvyklí na euro, jezdí do Rakouska, takže umí s eurem zacházet. Přínos je pro nás určitě velmi velký," říká šéf zimního střediska.

Vřelý vztah Slováků k euro je zřejmě způsobený tím, že evropským institucím věří tradičně víc než domácím. Na euro spoléhají jako na záchranný pás.

Když ho mají silné ekonomiky, musí být užitečné i pro Slovensko, objasňuje postoj lidí socioložka Gyárfášová: "Lidé mají pocit, že společně s dalšími zeměmi eurozóny dokážeme lépe čelit problémům. Ten argument je velmi důvěryhodný a podařilo se ho dobře prosadit."

...a symbol úspěchu

Jediným diskutovaným problémem zůstaly drobné. Lidé mají stále plno mincí, které trhají kapsy. Obecně však platí, že euro zapustilo kořeny, shoda panuje i mezi politiky.

Náměstek ministra financí Peter Kažimír se usmívá jaké měsíček: "Euro je nová věc, je to fenomén. Průzkumy ukazují, že Slováci jsou moderní národ, který umí přijímat změny. Jsem velmi hrdý, že jsem mohl být při zavádění eura, a jsem velmi rád, že to máme za sebou."

Obyvatelé jsou spokojeni i proto, že nová měna je symbolem úspěchu. Země měla dlouhou dobu pověst outsidera a chudého příbuzného, pak však politici v čele s Mikulášem Dzurindou provedli tvrdé reformy a Slovensko s eurem v kapse přeskočilo i Českou republiku. A to se pod Tatrami vždycky počítá.

Martin Hromádka, Ľubomír Smatana Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme