Slováci si už zvykli na placení eurem. Vadí jim ale drobné mince

Rok a půl po zavedení eura si Slováci na novou měnu už zvykli. Vadí jim ale nejmenší drobné mince - eurocenty, které zaplňují peněženky a zdržují při placení. Zatímco slovenská koruna měla pět druhů mincí, euro jich má na Slovensku osm.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mince Euro

Mince Euro | Foto: Evropská komise

Skoro tři pětiny Slováků by zrušily používání nejmenších euro mincí, v hodnotě jednoho a dvou eurocentů. Vyplývá to z průzkumu bratislavského institutu Infostat.

Většině lidí už také podle ankety v obchodech nechybí dvojité cenovky, které až do letošního ledna udávaly cenu zboží jak v eurech, tak ve slovenských korunách.

Slovenský parlament už jednou neschválil návrh zákona, podle kterého by se ceny musely zaokrouhlovat aspoň na pěticentové hodnoty.

Slovensko přijalo euro bez větších problémů 1. ledna 2009. Například číšníci si ale museli pořídit nové těžké kasírky se zvláštními přihrádkami na osm druhů nových mincí.

Vojtěch Berger, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme