Slovenská centrální banka snížila odhad růstu ekonomiky

Namísto 4,3procentního růstu hrubého domácího produktu poroste slovenská ekonomika o desetinu pomaleji. Slovenská centrální banka mírně snížila odhad letošního růstu HDP. Nad stavem i vyhlídkami slovenské ekonomiky se na Rádiu Česko zamýšlel hlavní ekonom Slovenské spořitelny Juraj Barta.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Euro

Euro | Foto: Marián Vojtek

„Jde jen o zpřesnění odhadu. Větší rozdíl je v odhadech příštího roku. Předpokládáme růst okolo čtyř procent, prognóza centrální banky hovoří jen o tříprocentním růstu. Hlavní rozdíl je v hodnocení dosahu úsporných opatření kvůli deficitu státního rozpočtu,“ poznamenal Bárta.

Návrat k růstu umožňuje Slovensku otevřenost jeho ekonomiky. Podobně jako v případě České republiky je tamní ekonomika závislá na exportu. „Výkyvy poptávky v ostatních ekonomikách rychle dopadají na naše hospodářství,“ říká Bárta.

Přehrát

00:00 / 00:00

Slovenská ekonomika pohledem Juraje Barty

Pro letošek se čeká zlepšení kondice většiny ekonomik eurozóny, především pak Německa. Kromě Slovenska z toho těží také právě Česká republika. Odhady růstu jsou ale skromnější. Česká národní banka ve své prognóze odhaduje letošní růst HDP ve výši 2,3 procenta.

„Oproti české ekonomice by se Slovákům mělo dařit lépe. Je to důsledkem toho, že v Česku už se začalo šetřit, u nás se dopady restriktivních opatření promítnou až později," myslí si Bárta.

To, že by se Slovensko v dohledné době vrátilo k růstu nad pět procent, se Bárta nedomnívá. Bez zásadních změn odvodového systému a dalších strukturálních změn to prý nepůjde.

Naďa Bělovská, Michal Šenk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme