Slovenská ekonomika příští rok výrazně zpomalí

Vedle Česka se také Slovensko vyrovnává s horší ekonomickou prognózou, než jakou původně čekalo. Slovenská ekonomika poroste podle nových odhadů pomaleji. Kvůli tomu přibude i lidí bez práce. Nečekaný výpadek ve státním rozpočtu by mohlo vyřešit i zvýšení některých daní.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Finance

Finance | Foto: Free Digital Photos

Namísto růstu ve výši 3,4 procenta přidá slovenské hospodářství jen 1,6 procenta. Jsou to zatím pouze neoficiální odhady ministerstva financí, ale výrazné zlepšení se už čekat nedá.

V rozpočtu tak budou chybět stovky milionů eur. Politické strany proto navrhují zvýšit bankovní daň, zavedenou teprve nedávno, a nebo více zdanit osoby s vysokými příjmy.

Zpomalení ekonomiky přinese nárůst počtu nezaměstnaných a ohrozí i plány na snižování deficitu veřejných financí.

Vláda Ivety Radičové chtěla deficit v roce 2013 srazit pod úroveň tří procent tak, jak to stanovují pravidla eurozóny. Radičové kabinet už ale na nové prognózy může reagovat jen částečně. V březnu příštího roku totiž budou na Slovensku předčasné volby.

Vojtěch Berger, Marína Dvořáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme