Slovenská letiště má koupit konsorcium TwoOne

Konsorcium Two One je vítězem výběrového řízení na privatizaci letišť v Bratislavě a Košicích. Ministr dopravy Pavol Prokopovič v Bratislavě oznámil, že předloží vládě návrh na prodej 66procentního podílu akcií. Na Slovensku ale sílí hlasy, aby byl prodej letišť zastaven.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

letiště M. R. Štěfánika Bratislava

letiště M. R. Štěfánika Bratislava | Foto: Letisko Bratislava

Two One tvoří provozovatel vídeňského letiště Flughafen Wien, česko-slovenská finanční skupina Penta a rakouská Raiffeisen Zentralbank. Toto konsorcium doporučila ministrovi privatizační komise.

"Rozhodl jsem se doporučit vládě v souladu s rozhodnutím poradce a komise jako prioritního investora TwoOne," řekl Prokopovič na dnešní tiskové konferenci. "Rozhodující bude stanovisko vlády. Toto je pouze můj návrh," dodal.

Už při výběrovém řízení se objevilo mnoho nejasností. Jeho průběh poznamenaly úniky informací. Vítěz tendru sice nabídl nejvyšší cenu za akcie, 14 miliard korun, ale jeho obchodní plán privatizační poradce neschválil.

Mnozí politici a ekonomové s rozhodnutím výběrové komise nesouhlasí. Představitelé koaličního KDH i Maďarské strany už oznámili, že prodej letišť společnosti TwoOne ve vládě nepodpoří. Opoziční směr chce dokonce po volbách privatizační rozhodnutí zrušit.

Dalšími uchazeči o slovenská letiště je konsorcium vedené španělskou společností Abertis Infrastructure spolu s provozovatelem letiště TBI a slovenskou finanční společností J&T Finance Group.

Zájem o koupi má také konsorcium Independent Slovak Airport Partners (ISAP), které zahrnuje německého provozovatele letišť Flughafen Köln-Bonn, kanadský podnik SNC- Lavalin Group a rakouský Airport Consulting Vienna, a turecký Tepe Akfen Ventures.

Renata Havranová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme