Slovenská národní banka znovu zasáhla proti sílící koruně

Analytik společnosti Trend Vladimír Vaňo odhaduje objem intervenčního nákupu přes půl miliardy eur. Bance se tak podařilo oslabit slovenskou korunu o 50 haléřů. Na to zareagovala i česká koruna a vůči euru nepatrně oslabila.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bratislava

Bratislava | Foto: Ľubomír Smatana | Zdroj: Český rozhlas

Národní banka zasáhla ve třech vlnách, nejdříve skrytě přes londýnské banky, odpoledne pak oficiálně přes banky domácí. Zároveň ponechala na volném trhu 200 miliard slovenských korun, aby odradila spekulanty.

Slovenská koruna je nejsilnější ve své historii a tato skutečnost zásadně ovlivňuje především slovenské exportéry, kteří už teď odhadují ztráty v miliardách. Dovozci, tedy i české firmy, mohou na silné koruně a tedy silné koupěschopnosti obyvatelstva spíše vydělat.

Velmi nepříjemně pro obyvatele České republiky ale vyznívá srovnání kursů; za uplynulých 12 měsíců posílila slovenská koruna vůči české téměř o 10 procent.

Milan Kopp, Ľubomír Smatana Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme