Slovenská skupina J&T ovládla Elektrizaci dopravy

Slovenští finančníci z J&T nákupem získávají především pražskou dceřinou firmu Elektrizace železnic, která každoročně vydělává kolem 200 milionů korun před zdaněním. Firma se specializuje na trakční vedení na železnici, technologie, silnoproud a městskou hromadnou dopravu. Podle dřívějšího vyjádření jednoho z dnes už bývalých dvaceti sedmi spolumajitelů společnosti Elektrizace dopravy, ED Holding ze skupiny J&T nabídl za firmu 810 milionů korun. Na jednoho spoluvlastníka tak v průměru připadlo třicet milionů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

elektrifikace železnic

elektrifikace železnic | Foto: Alena Palečková

ED Holding koupil 95,87 procent Elektrizace dopravy. Jediným, kdo si podíl ponechal, je Alexandr Fedoročko. Nyní vlastní 4,13 procent.

Elektrizace železnic vlastní podniky v České republice, na Slovensku, v Srbsku a Maďarsku. Zaměstnává téměř 700 lidí. Firmu s obratem kolem dvou a půl miliard korun, by neměla nijak dramaticky zasáhnout současná finanční a průmyslová krize.

Díky štědré dotační politice Evropské unie směrem k obnově železniční sítě, může společnost očekávat mnohamiliardové zakázky. EU například počítá v Operačním plánu dopravy do roku 2013 se 6,8 miliard eur.

Miroslav Motejlek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme