Slovenská vláda chce ručit za veškeré bankovní vklady

Slovenská vláda chce zabezpečit vklady střadatelů v bankách v plné výšce a bez omezení. Uvedl to premiér Robert Fico s tím, že pouze reaguje na doporučení ministrů financí Evropské unie. Bankovní sektor na Slovensku je podle premiéra stabilní.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bratislava

Bratislava | Foto: Ľubomír Smatana | Zdroj: Český rozhlas

Slovenský ministr financí ale navrhoval, aby stát pojistil vklady do 100 tisíc eur a pouze 90 procent jejich hodnoty. Premiérovi Robertu Ficovi se zřejmě tento postup nelíbil, a prosadil garantování vkladů v neomezené výšce.

Premiérův krok podle analytiků zvyšuje důvěru, na druhou strany nenutí velmi bohaté klienty bank, aby s úsporami racionálně nakládali. Ekonomové přitom dodávají, že slovenské banky nevědí, co s penězi a až třetinu vkladů občanů uložili do Národní banky. I z tohoto důvodu je bankovní sektor považovaný za bezpečný. Vládní návrh ještě musí schválit parlament.

Ministři financí členských zemí EU se včera dohodli na zvýšení záruky za vklady na 50.000 eur. Některé státy ale mohou garantovat vklady až do výše 100.000 eur. České ministerstvo financí v reakci na současnou globální krizi navrhne zvýšení garance ze současných 25.000 eur na 50.000 eur. Česká vláda tento plán posoudí příští týden.

Marika Táborská, Ľubomír Smatana Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme